Papageno Radio
Intermezzo A Nessun dorma és a La vie en rose Aretha Franklin előadásában...

A Nessun dorma és a La vie en rose Aretha Franklin előadásában – Videó

Aretha Franklin szokatlan, nem gospel- vagy souldalokat is énekelt, de azokat is különleges személyisége hatotta át. 

Quincy Jonestól kezdve Barack Obamán át Paul McCartney-ig búcsúztak hírességek a tegnap elhunyt Aretha Franklintől. Azok a fiatal énekesnők, akik a popzenei toplisták élén vannak, szintén megrendülten és köszönettel írtak róla.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Aretha Franklin, a soul királynője

1942. március 25-én született Memphisben. Zongorázott, kezdetben apja templomi kórusában énekelt – búcsújában Quincey Jones visszaemlékezett arra, hogy Aretha 12 éves volt, amikor előszöt énekelni hallotta -, és 18 évesen kezdett érdeklődni a világi zene iránt. 112 dala szerepelt a Billboard népszerűségi-eladási listáján, ahová a pop- és az R’n’B dalok közé is bekerült. 18 Grammy-díja volt, 78 millió lemezt adott el. Játszott filmekben, beugrott Pavarotti helyére – épp egy Grammy-gálán -, ő volt az első nő, aki a Rock & roll hírességek csarnokába bekerült.

Halálával a műfaj egyik legnagyobbja távozott, aki sokakat inspirált (Paul McCartney). A soul királynője mellett az énekesek énekese jelzővel is illették (Mariah Carey). A professzionalizmuson, alázaton, kivételes tehetségen és elegancián túl (Quincy Jones) kiemelték, az amerikaiságot képviselte, hangjában a történelem sűrűsödött (Barack Obama).

Aretha Franklin megváltoztatta a világot: nem csupán korának mutatott erőt, de a mai nők számára is kitaposta az utat (Beyoncé).

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!