Papageno Radio
Intermezzo A világhírű Boston Ballet magyar származású zeneigazgatót választott

A világhírű Boston Ballet magyar származású zeneigazgatót választott

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 46 esztendős Mischa Santora, magyar-svájci dirigens már márciusban bemutatkozott az igényes bostoni közönségnek: Prokofjev Rómeó és Júlia balettjét vezényelte nagy sikerrel. A bostoni balettigazgató, Mikko Nissinen, aki új vezető karnagyot keresett, nagyon elégedett volt a közös munkával. Miután a zenekar részéről is pozitiv visszajelzéseket kapott, Mischa Santora lett az elsőszámú zeneigazgató-jelölt. Kinevezését követően el is kezdődött vele a zenei célok és elképzelések egyeztetése.

- hirdetés -

Mikko Nissinen így nyilatozott: „A zeneigazgató nálunk abszolút prioritást élvez. Szükségünk van egy személyiségre, aki széleskörű szinfonikus tapasztalattal rendelkezik, mert a klasszikus balettrepertoár mellett többek között Gustav Mahler, Jean Sibelius és Leonard Bernstein zenéje is szerepel a műsorunkon. A modern zene különböző irányzatai szintén fontosak a társulatunknak. Maestro Santora már többször dolgozott opera- és táncegyüttesekkel, adaptált, sőt komponált is számukra műveket. Ő valóban egy sokoldalú, klasszikus képzettséggel rendelkező dirigens.”

A Boston Ballet a világ legkiválóbb táncegyüttesei közé tartozik. Híres koreográfusok és táncosok dolgoztak már itt, többek között John Cranko, George Balanchine, Jerome Robbins vagy Rudolf Nurejev. A Bostoni Balettiskola a legfontosabb balettintézet az Egyesült Államokban és több mint 5000 tanítvánnyal büszkélkedhet. A legfiatalabbaktól a reményteljes ifjú művészekig minden korosztálynak igényes képzést nyújt az intézet.

Mischa Santora, magyar zenész szülők gyermekeként Luzernben és Berlinben szerzett hegedűművész diplomát, majd elvégezte a Curtis Zenei Intézet dirigens tagozatát Philadelphiában. 14 évig a Cincinnati Kamarazenekar vezető karnagyaként számos vendégvezénylést is vállalt. Europában többek között a Nemzeti Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekar és a Luzerni Szimfonikus Zenekar élén lépett föl, ezenkívül több meghívásnak is eleget tett észak-amerikai és ázsiai zenekaroknál.

Mischa Santora 2018 novemberében Csajkovszkij Diótörőjével kezdi el rendszeres szereplését Bostonban, Massachusetts kulturális központjában.

Promóció

X
X