Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zene csökkenti a fájdalmat?

A zene csökkenti a fájdalmat?

Két friss kutatás, egy indirekt módon végzett és egy betegek megfigyelését köveő is azt bizonyítja, hogy a zenehallgatás valóban enyhíti a fájdalmat, és ez már az újszülötteknél is igaz.

- hirdetés -

A kutatók, akik nem maguk kísérleteztek, megvizsgáltak 13 korábban megjelent tanulmányt. Bár azok a kísérletek más-más módszerrel dolgoztak, az eredmények meglehetősen hasonlóan voltak. A félreértések elkerülése végett: nem azt állítják, hogy a zene megszünteti a fájdalmat, és a jövőben nem kell gyógyszerre költenünk, hanem azt, hogy a zene kiegészítő eszköz lehet a fájdalomcsillapításban függetlenül attól, hogy a művet a beteg vagy az orvos választja.

Hogyan segíti a zene a figyelemhiánnyal küzdő gyermekeket?

- hirdetés -

80 újszülöttet is megvizsgáltak az olaszországi Brescia egyetemi klinikájának koraszülött internzív osztályán. A babák mindegyike fájdalmas orvosi beavatkozáson volt túl, ezek között vérvétel és antibiotikuminjekció egyaránt szerepelt. Az újszülöttek egy részénél ezeket csendben, más részénél zenére végezték úgy, hogy a zene a kezelés előtt tíz perccel kezdődött, és 20 perccel utána ért véget. Közben figyelték a babákat, izmaik állapotát és szívverését is monitorozták.

Mi határozza meg, hogy mikor és mit hallgatunk?

A zenét hallható csoportnál hamarabb kezdődött a gyógyulás. Szívverésük, hogy függetlenül attól, Beethoven vagy Mozart szólt, a hamarabb lassult le, az oxigénszaturáció pedig hamarabb nőtt a normál szintre, ami egyértelműen a fájdalom csökkenésére utal.

Kórusokat az idősotthonokba!

(Via Pacific Standard)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.