Papageno Radio
Intermezzo Az atonális zene elűzi a drogosokat?

Az atonális zene elűzi a drogosokat?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A német államvasutak, a Deutsche Bahn a hangszórókból szóló atonális zenével igyekszik a drogosokat elűzni a megállókból. A drogot nem használó utasok ettől azonban nem boldogok.

2010-ben a Berlini Közlekedési Vállalat klasszikus zenét játszott a város nyugati részének egyik állomásán, de Hamburgban és Londonban is megpróbálkoztak azzal, hogy az antiszociális viselkedést nyugtató muzsikával fékezzék meg az agresszív utasokat vagy a kábítószer-használókat.

Az ötletet a német főváros Neukölln kerületében levő Hermannstraßénál próbálják ki először az év végén. A konkrét játszási listát még nem választották ki, de a Tagesspiegel című berlini napilap szerint atonális zenékből áll majd, mert azok a hagyományos zenehallgatási szokásokba egyáltalán nem illenek bele.

Klasszikus zene szól a londoni buszmegállókban

Kevesen találják szépnek ezt a fajta zenét a vasúttársaság keleti regionális vezetője szerint – legalábbis ez szivárgott ki egy feljegyzésben, ami a berlini Atonális Zenei Fesztivál rendezőit felháborította. A menedzser beismerte, fennállhat annak a veszélye, hogy a drogosok mellett az utasokat is zavarja a muzsika, emiatt a peronon nem ez szól a hangszórókból, és a hangerővel is kísérleteznek.

Véletlenül játszottak be komolyzenét a tokiói metróban

Az utasok kevésbé optimisták, szerintük az e tekintetben problémás 8-as vonalon nem a zene fog segíteni. Van, aki szerint a kábítószer hatása alatt állók nem sok vizet zavarnak az állomáson, ha inzultálják az utazókat, vagy ott lövik be magukat, a biztonságiak közbelépnek, mások, például kisebb boltok tulajdonosai, lopásokról panaszkodtak.

(Via Deutsche Welle)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X