Papageno Radio
Intermezzo Az iskola többet látta a szülőket és a gyerekeket miután megalakult az...

Az iskola többet látta a szülőket és a gyerekeket miután megalakult az ifjúsági zenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A San Diegó-i Ifjúsági Zenekar és a hozzá tartozó konzervatórium mintegy hetvenéves múltra tekinthet vissza. Az első tagok között helyi középiskolások és fiatal felnőttek voltak, ezt követően jöttek azok a gyerekek, akik itt tanulták meg az alapokat is.

Már az alakulás idején érkeztek olyanok, akik középhaladó vagy kezdő szinten játszottak mindössze, mert az iskolákban, ahova jártak, nem volt zenekar, a szüleik pedig szerették volna, ha közösségben is zenélnek. Ezt követően kezdtek hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni, akiknek a szüleik nem engedhették meg maguknak a zenetanulás kölltségeit.

A Kodály-módszertől lettek jobbak a tanulmányi eredmények

Az együttes tapasztalatait átültették az egyik helyi iskolába, és 2010-ben elindult az Opus nevű projekt, amelynek fő célkitűzése az, hogy a zenetanulás minden gyerek számára elérhetővé és megfizethetővé váljon. A környéken nagy számban élnek dél-amerikai gyökerű családok, és nagy hagyománya van a vonós hangszereknek, ezért hegedű, brácsa, cselló és nagybőgő voltak az első meghirdetett kurzusok hangszerei.

Hogyan segíti a zene a figyelemhiánnyal küzdő gyermekeket?

Hamarosan azt tapasztalták, a zenét tanuló gyerekeket kevésbé kellett a tanórákon fegyelmezni, megnőtt a koncentrációs képességük, az eredményeik is javultak. Ezt követően a szülőket is megpróbálták bevonni az eseményekbe, hogy átérezzék a gyerekek munkáját, és a gyerekekben is tudatosuljon, hogy szüleiknek fontos az, amivel ők foglalkoznak. Ennek első lépéseként koncertekre hívták a szülőket, ezeket az alkalmakat szülői értekezletek követték, amelyeken olyanok is részt vettek, akiket addig a tanárok sosem láttak az iskolában.

A Snétberger Tehetség Központban a zene felemel és megtart

A zenekar vezetője, aki több évtized után távozik, a kezdeményezés legnagyobb eredményének a közösségépítés mellett azt érzi, hogy a gyerekek sorsa a rendelkezésre álló magas művészi minőséget képviselő programnak köszönhetően nem eleve elrendeltetett.

(Via KBPS.org)

 

Promóció

X
X