Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Banksy tudta nélkül rendeztek kiállítást műveiből Moszkvában

Banksy tudta nélkül rendeztek kiállítást műveiből Moszkvában

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy – elveivel ellentétben – a tárlat látogatóinak fizetniük is kell, hogy megnézhessék a műveit. Banksy képeit először állították ki Oroszországban Géniusz vagy vandál? Döntsd el te! címmel.

- hirdetés -

A The Guardian brit napilap szerint a moszkvai Banksy-kiállítás az idei nyár legvitatottabb kiállítása, melyet a művészeti eseményeknek otthont adó moszkvai Művészetek Központi Házában rendeztek meg. A kiállított Banksy-műveket két hónap alatt mintegy 200 ezren látták, habár a belépőjegyek átszámítva több mint hétezer forintba kerülnek. A kiállítást több orosz nagyvállalat szponzorálta.

- hirdetés -

Banksy szerdán a közösségi médián figyelt fel egy, a kiállításról megjelent fotóra és azonnal leszögezte, hogy nincs köze a kiállításhoz, legfőképp pedig nem fizettetne belépőjegyet a közönséggel azért, hogy megnézzék a képeit. A graffitis nem hajlandó felfedni kilétét, nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, és számos közösségi médiumon sem szerepel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,

Banksy képeit először állították ki Oroszországban. A tárlatra VIP-jegyet is lehet váltani, amely tárlatvezetést is tartalmaz. A felvetésre, hogy sajtóközleményben tiltakozzon, Banksy azt válaszolta:

Nem vagyok biztos abban, hogy én lennék a legmegfelelőbb ember arra, hogy panaszt tegyek azért, mert valaki engedély nélkül tesz ki képeket.

Eközben restaurálási munkálatok kezdődtek egy glasgow-i szórakozóhelyen, ahol véletlenül szürke emulzióval festettek le három korai Banksy-alkotást. A falfestmények, amelyek egy pisztolyos majomot mutatnak be tütüben és egy bekeretezett Mona Lisa-t, 2001-ben a The Arches című kiállítás részeként jöttek létre. A restaurátor csapat szerint várhatóan öt hónapot vesz igénybe a képek feltárása, melynek kezdetét bárki figyelemmel kísérhette az utcáról nézve. Chris Bull, a restaurálással foglalkozó cég műszaki igazgatója elmondta, hogy a bárban található falfestmények az egyedüli ismert skóciai Banksy-művek.

A rejtélyes, kilétét még mindig jól titkoló művész alkotásai körül gyakoriak a furcsa és titokzatos történések. A napokban az angliai Clevedonban eltűnt egy Banksy által festett közlekedési tábla, ami egy idős házaspárt ábrázolt, akiket két gyerek visz a hátán, mely nyilvánvaló utalás a brexitre.

(Via MTI, BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X