Papageno Radio
Intermezzo Csökken az illegális zeneletöltés

Csökken az illegális zeneletöltés

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A YouGov közvélemény-kutató felmérése szerint az Egyesült Királyságban 2013-hoz képest 8 százalékponttal csökkent az illegálisan zenét letöltők száma: ma már csak minden tizedik ember kalózkodik. A jelentős visszaesés oka a streamingszolgáltatókban keresendő.

Több lemezt veszünk, mint amennyit letöltünk

Azoknak az egyötöde, akik most fizetés nélkül igyekszenek megszerezni kedvenceiket, úgy gondolja, öt éven belül felhagy ezzel a szokásával. A zenefogyasztók a közösségi megosztó YouTube-on és a streamingszolgáltatókon régi és új kedvencek mellett ritkaságokat is megtalálnak, ezzel indokolják a kutatók az illegális letöltés visszaesését. A mintegy 4000 válaszoló túlnyomó többsége úgy fogalmazott, csak akkor szerez meg valamit ilyen módon, ha a felvétel legálisan nem elérhető.

A kép nem ennyire rózsás. A MUSO nevű szervezet, amely az illegális letöltéseket monitorozza, 300 milliárd látogatást regisztrált különböző illegális megosztókon 2017-ben, ami 2016-hoz képest 1,6%-os növekedést jelent. Az Egyesült Királyság a kalózkodásban a világon a 10. helyre került.

A kiadók harca nem volt teljesen eredménytelen, nincs Napster, allofmp3, Pirate Bay vagy Megaupload, ezáltal egyre nehezebbé is válik a hiteles kalózforrásoknak a felkutatása. Ugyanakkor egy új jelenség is a listára került: a streamek feltörése.

Elérhető a kortárs komoly- és jazz-zene legjava!

(Via BBC)

Promóció

Stream és színház

X
X