Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo ECHO helyett OPUS KLASSIK - új német zenei díjat alapítottak

ECHO helyett OPUS KLASSIK – új német zenei díjat alapítottak

Október 14-én a berlini Konzerthausban adják át először a nevében és koncepciójában is megújult díjat. Az alapítók szerint a német klasszikus zene megérdemli, hogy saját elismerése legyen. 

- hirdetés -

Az ECHO, a német zenei díj ismerte el a legjobbakat a pop-, a jazz és a komolyzene területén. Idén a popzenei díjátadón a hiphop/urban kategóriát egy olyan duó nyerte, amely dalszövegeiben lealacsonyítóan, az emberi méltóságot sértően nyilatkozik a nőkről, valamint rasszista és antiszemita jelszavakat használ. Már a jelölés után több korábbi ECHO Klassik-díjazott jelezte, nem kér az elismerésből, mások mellett Daniel Barenboim, Fabio Luisi, Mariss Jansons, Christian Thielemann, Renaud Capuçon és a lipcsei Gewandhaus Zenekara is visszaadta korábban kapott elismeréseit, több szponzor pedig kihátrált a díj mögül.

Az ECHO Jazz díjakat május 31-én Hamburgban, szűk körben adták át, tévéközvetítés nélkül.

- hirdetés -

Németország a világ harmadik legnagyobb zenei piaca, az itt átadott zenei díj egyfajta igazodási pontnak számít. „Ami idén történt az ECHO kapcsán, azért a vezetőség vállalja a felelősséget. Vissza már nem lehet csinálni, de arra figyelhetünk, hogy a jövőben ne kövessünk el hasonló a hibát” – állt áprilisban, a bootrány kirobbanása után a szervezők közleményében, akik hozzátették, hogy újrakezdés szükséges.

Megszűnik az ECHO Klassik díj

Az OPUS KLASSIK alapítói között megtalálhatók lemez- és zeneműkiadók, a függetlenek szervezete, valamint fesztiválintendánsok. Közleményük szerint az új zenei díj sokkal inkább reflektál majd a klasszikus zene sokféleségére. Bár idén még az ECHO szabályai alapján adják át, a visszajelzések alapján folyamatosan finomhangolják majd a rendszert

Rolando Villazón üdvözölte az új kezdeményezést: „A klasszikus zenét a művészek szenvedélye és elhivatottsága élteti. Megérdemelnek egy olyan platformot, ahol ünneplik őket, és ebben az ECHO Klassik fontos szerepet játszott. Nagyon örülök, hogy az OPUS KLASSIK nekünk, művészeknek egy új színpadot jelent, és azt kívánom magamnak, hogy ez az új díj a klasszikus zenét és sokszínű előadóit erősítse és támogassa.”

(Via NMZ)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.