Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Aretha Franklin, a soul királynője

Elhunyt Aretha Franklin, a soul királynője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Súlyos betegségét követően 76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél 8 éve diagnosztizáltak rákot. A legutolsó fellépése 2017 novemberében volt, Elton Jonh AIDS-alapítványának rendezvényén. 

Ő volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az 1942-ben, Memphisben született Aretha Franklin elnyerte a soul királynője címet, mely az 1960-as évek óta tartó művészetét dicséri. Karrierje tinédzserként indul, amikor elkezdett édesapja gospelkórusában énekelni. Összesen 18 Grammy-díjat nyert pályája során. Legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect. A zseniális énekesnő segítette a zenei műfaji, nemi és faji korlátok lebontását.

Hónapokkal ezelőtt már megerősítette nyugdíjazását, miközben egyidejűleg bejelentette, hogy új felvételt tervez Stevie Wonderrel. Márciusban lemondta az összes koncertjét orvosa javaslatára, aki legalább két hónapos pihenést írt elő az énekesnőnek. A művész halálát súlyos hasnyálmirigyrák okozta.

(Via Independent)

Promóció

X
X