Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Székhelyi József színművész

Elhunyt Székhelyi József színművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Elhunyt 71 éves korában Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, rendező – tudatta Facebook-oldalán az Élet Menete Alapítvány, amelynek a művész az egyik alapítója volt.

Székhelyi Józsefet súlyos betegség után érte a halál szerdán. A színművész 1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a Kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat. 1983-ban lett a Madách Színház tagja, ahol haláláig igen sok sikeres szerepet játszott. Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggel című darabban, Drizic Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.

Székhelyi Józsefet Jászai-díjjal tüntették ki, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és tiszti keresztjét is megkapta. Számtalan tévéfilmben játszott, szinkronszerepei közül emblematikus volt Homer Simpsonnak kölcsönzött hangja.

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X