Papageno Radio
Intermezzo Eötvös Pétert Goethe-éremmel tüntették ki

Eötvös Pétert Goethe-éremmel tüntették ki

Augusztus 28-án Weimarban, Goethe születésnapján átadták a Német Szövetségi 
Köztársaság rangos kitüntetését, a Goethe-érmet. Eötvös Péter nevében 
lánya, Ann-Yi Bingöl vette át az elismerést.

Eötvös Péter jelenleg a Luzerni Fesztiválon dolgozik, ahol szeptember 1-én mutatja be Matthias Pintscher vezényletével a Lucerne Festival Academy Zenekara Eötvös Péter új nagyzenekari művét Reading Malevich címmel, másnap pedig Stockhausen INORI című nagyszabású művét fogja vezényelni.

Eötvös Péter veheti át a Goethe-érmet

Goethe-érem Eötvös Péternek

Eötvös Péter a köszönőbeszédében kitért a koncertekre, és arra, hogy a koncertek főpróbájáról sem zeneszerzőként, sem karmesterként nem hiányozhat. Eötvös weimari kötődéseiről is beszél: Ligeti Györgyről, akit szintén kitüntettek a Goethe-éremmel, valamint a weimari operakarmester Liszt Ferencről, aki az opera műfaját fontosnak tartó Eötvös számára példakép.

A Goethe-érmet, a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét 64. alkalommal ítélik oda. Minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, akik teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi kulturális dialógushoz. A 2018-as díjazottak között szerepel a kolumbiai Mapa Teatro alkotócsoportjának két tagja, Claudia Andujar fotóművész és emberi jogi aktivista, valamint Eötvös Péter zeneszerző.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!