Papageno Radio
Intermezzo Így játszott Bencze Máté a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének döntőjében - Videó

Így játszott Bencze Máté a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének döntőjében – Videó

Egy 16 éves orosz zongorista, a Csajkovszkij konzervatóriumban tanuló Ivan Besszonov nyerte a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét, amelynek döntőjébe Bencze Máté szaxofonos is bejutott.

Az elődöntő zsűrije dicsérte Máté előadását, a hangzást, a szabadságot, ahogy a hangszert megszólaltatta, és kiemelték a bátorságát is. Az augusztus 23-i, az Usher Hallban rendezett döntőben Máté norvég, cseh, német, orosz és szlovén versenyzővel lépett pódiumra. A fináléban a döntősök egy versenyműtételt játszottak a Thomas Dausgaard vezette Skót Szimfonikusok kíséretében. Bencze Máté a döntőben ötödikként lépett pódiumra, és Ibert: Concerto da Camera for Saxophone című darabját adta elő. A döntő zsűrijének tagjai Sir James MacMillan, Marin Alsop, Anna Meredith és Andrew Moore voltak.

Bencze Máté, a 18 éves Debrecenben született, Hajdúböszörményben élő, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuló szaxofonos a Virtuózok különdíjasaként nyerte el a lehetőséget, hogy ő képviselje Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén, amelyet idén Edinburghban rendeznek. Az elődöntőben három darabot adott elő: Jules Demersseman Fantaisie sur un thème original című szaxofonra írt művét, egy átiratot – Bach g-moll szonátájának (BWV 1020) első, Allegro tételét -, valamint egy spanyol szerző, Pedro Iturralde Pequeña Czarda című darabját.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!