Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Így zajlott az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál

Így zajlott az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál

Idén augusztus 2-9. között rendezték meg a Bozsoki Zenei Fesztivált, immáron ötödik alkalommal. Ez évben hatvan diák vett részt a mesterkurzusokon, közülük tizenöten külföldről, főleg európai országokból érkeztek. A zongorakurzuson Hargitai Imre és Fejérvári Zoltán magyar, valamint Ian Fountain londoni zongoraművészek; a hegedűkurzuson Erika Geldsetzer, Richard Ireland, Petőfi Erika tartott kurzust, míg a csellószakon Varga István és Penny Driver tanította a diákokat. A fuvolakurzust Győri Noémi, az énekkurzust pedig Korondi Anna vezetésével tartották meg.

- hirdetés -

Az idén a bozsoki központú fesztivál programjai és mesterkurzusai egy részét Kőszegen tartották. Ennek több oka is van: a Sibrik-kastély felújítása jelenleg is tart, és ennek apropóján a szervezők úgy döntöttek, hogy korábbi tervüknek megfelelően, a jubileumi évben el kezdik kiterjeszteni a fesztivál hatókörét a környékbeli településekre is, így növelve a rendezvény közönségét és jelentőségét is egyben.

- hirdetés -

Augusztus 2-án Ránki Dezső, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Klukon Edit, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a bozsoki Szent Anna-templomban tartott kétzongorás koncertjével indult a fesztivál. A koncert során Messiaen Ámen-látomások, valamint Dukay Barnabás Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas kortárs zeneszerző kétzongorára íródott művei hangoztak el, közülük több zeneműnek ez a bozsoki koncert volt az ősbemutató előadása is. Másnap a kőszegi Európa házban Fejérvári Zoltán Junior Prima díjas művész zongorajátékát hallgatták meg az érdeklődők, műsoron volt Bach Capriccio, BWV 992 című műve, Schumann-tól pedig a Waldszenen, op. 82 mellett részletek hangoztak el a Nachtstücke című szerzeményből.

Teltházas koncertekkel indított az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál

Augusztus 4-én szombaton délután Otis Beasley, a londoni Royal Academy of Music doktori szakos hallgatója vezette vissza a hallgatóságot a Chopin korabeli szalonzene atmoszférájába, este pedig Bősze Ádám komolyzenei stand-up estjével folytatódtak az események. A Bartók Rádió komolyzenei műsorvezetőjének közel másfél órás Szeretnek a hallgatók című előadását a kifinomult humor jellemezte, és egészen új megközelítést adott a rádiós műsorvezetés és a különböző komolyzenei művek világához.

Kiállítás nyílik Bősze Ádám kottagyűjteményéből

A Bozsoki Zenei Fesztivál hétvégi programját egyébként a specialitások jellemezték, hiszen a rendhagyó stand-up comedyt követően egy zenei, de mégis főleg az irodalmi programok hangulatát megidéző programmal várták az érdeklődőket vasárnap este. Mácsai Pál és Huzella Péter közel húsz éve járja az országot és a világot közös Villon-estjükkel, amelyen többek között a Faludy György által átírt műveket adják elő lírai és megzenésített formában. Ezt megelőzően, az Európa házban adott koncertet délben a kurzuson résztvevő diákok tanításában közreműködő Győri Noémi, Korondi Anna és Füzi Nóra. A tanárok a fesztivál során több alkalommal is megmutatták kifogástalan zenei tudásokat, így hétfőn és kedden este Penny Driver, Füzi Nóra, Hargitai Imre, Varga István, Ian Fountain és Erika Geldsetzer bűvölte el a közönséget a kőszegi evangélikus templomban. A fesztivál zárónapján két órás gálakoncertet adtak a kurzus növendékei, akik már a korábbi napok délutáni matinékoncertjein is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A fesztivál évről-évre növeli közönségtáborát, és ez nem véletlen: amellett, hogy az idei kőszegi megjelenés újabb érdeklődőket csalt el az előadásra, a program összeállításakor ügyelnek arra, hogy olyan különleges előadókat és előadásokat hívjanak meg illetve keltsenek életre, amivel a sokaknak idegen vagy ismeretlen komolyzenei világot közelebb tudják hozni az emberekhez. A cél az, hogy a klasszikus zene – és ezzel a fesztivál – ne csak egy réteg, hanem mindenki számára elérhető, szerethető és emészthető legyen.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.