Papageno Radio
Intermezzo Képfelvétel került elő Bernstein 1967-es történelmi izraeli koncertjéről

Képfelvétel került elő Bernstein 1967-es történelmi izraeli koncertjéről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az 1967-es hatnapos háború után Leonard Bernstein vezényelte az Izraeli Filharmonikusokat Jeruzsálem egyesítése és a kulturális nyitás első aktusaként. A koncertbe, amit rádióállomások közvetítettek világszerte, és aminek Itzhak Stern volt szólistája most mozgóképen is bepillanthatunk. A műsoron Mendelssohn és Mahler egy-egy műve.

Leonard Bernstein and Isaac Stern play Mendelssohn on Mount Scopus in Jerusalem (1967).

Közzétette: Avraham Zilkha – 2016. június 23., csütörtök

A II. világháború után az ENSZ 1947-es felosztási terve értelmében – mely egy zsidó és egy arab államot hozott volna létre az 1948-ban megszűnő Palesztinai Brit Mandátum területén -, Jeruzsálem nemzetközi város lett volna a felosztást követő első tíz évben. Az arab fél azonban nem fogadta el a tervet, és amint Izrael kikiáltotta a függetlenségét 1948-ban, megindult a függetlenségi háború.

Jeruzsálemet az Óvárossal és benne a Siratófallal együtt Jordánia foglalta el. A zsidó lakosokat kiköltöztették, a zsinagógákat feldúlták, az Olajfák Hegyén levő zsidó temetőt felforgatták. A város keleti fele jordániai fennhatóság alatt maradt egészen 1967-ig, a hatnapos háborúig.

(Via slippedisc)

Promóció

X
X