Papageno Radio
Intermezzo Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hivatalosan is megkezdte működését augusztus 1-jén Székesfehérvár új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház.

A társulat március 22-én a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tartotta bemutatkozó estjét, korábban pedig már két nagy sikerű előadást tartott a Nemzeti Táncszínház felkérésére és szervezésében Budapesten. Az intézmény igazgatója, Egerházi Attila elmondta, hogy az balettkart jelenleg 13 művész alkotja.

Bécsi versenyen taroltak a Balettintézet növendékei

Az igazgató hozzátette, hogy igyekeznek minél több tehetséges magyar táncost szerződtetni, ugyanakkor jelenleg a társulat zömében külföldiekből áll. Terveik között említette az utánpótlás-nevelést, szeretnének fiatal táncosokat biztosítani saját maguknak és más társulatoknak. A próbák a Táncházban és a Művészetek Házában lesznek, utóbbiban előadásokat is láthat majd a közönség csakúgy, mint a Vörösmarty Színházban. Hozzátette: az évadot októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus című produkcióval, a Vörösmarty Színházban pedig a Bolero című esttel indítják, és decembertől itt láthatja majd a közönség a Diótörő című családi balettet is.

A színház beszámolója szerint Győri Balett 1979-es megalapítása és 1991-től kezdődő új korszaka, valamint a Szegedi Kortárs Balett 2000-es önállóvá válása óta hazánkban nem alapítottak hasonló kortárs balettegyüttest. A székesfehérvári társulat hét női és hat férfi táncművészéhez kilenc fiatal táncos is csatlakozik, akik gyakornokokként dolgoznak együtt a társulattal.

(Via MTI)

Promóció

X
X