Papageno Radio
Intermezzo Miklósa Erika énekli az augusztus 20-ra komponált ünnepi zeneművet

Miklósa Erika énekli az augusztus 20-ra komponált ünnepi zeneművet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepségen és a tűzijáték alatt egy új magyar darab, az István király dicsérete című mű hallható, amelynek zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistája pedig Miklósa Erika.

Szarka Tamás elmondta, a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, valamint mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz.

Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették.

A műben két intelme jelenik meg, az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít – idézte. A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-ai ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

75. születésnapját ünnepli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a következő évadban

„A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó” – emelte ki Szarka Tamás, aki Horváth János zongorista mellett szintén szólistaként lép fel a zenedarabban. Kitért arra, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén meglepetésre is számíthat a közönség. A művész hangsúlyozta:

óriási megtiszteltetés volt számára a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, nagy izgalommal várják a fellépést.

Mint mondta, az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: „Csodaország Magyarország”. A mű létrehozásának folyamatáról elmondta: hosszú, mintegy két hónapos munka áll mögötte, a hangszereléstől kezdve a zene felvételéig. Kiemelte, hogy a zenének a tűzijátékot kell kiszolgálnia.

Összhangban a váltópontokon is

Miklósa Erika, aki nem először dolgozik a zeneszerzővel, szintén arról beszélt, hogy nagy öröm számára a felkérés és komoly feladatot jelent a mű előadása. „Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem” – mondta az énekesnő. Hozzátette, hogy

a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává.

„Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen” – fogalmazott a művész.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X