Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mona Lisa és a milói Vénusz otthona

Mona Lisa és a milói Vénusz otthona

1793. augusztus 10-én nyílt meg a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb múzeuma, a párizsi Louvre.

- hirdetés -

Az épület története 1190-ig nyúlik vissza, amikor II. Fülöp Ágost elhatározta, erősített védelemre van szükség Párizsnak. Építészei és mérnökei megalkották az akkor még a városközponton kívül eső erődöt, amely kezdetben kizárólag hadászati célokat szolgált. Ám ahogy növekedett és egyre urbanizálódott Párizs, úgy veszítette el az épület jelentőségét.

- hirdetés -

Miután a százéves háborúnak vége lett, a francia királyok inkább a Loire völgyében töltötték idejüket, a Louvre szerepe még marginálisabb lett. I. Ferenc azonban szerette volna demonstrálni saját fontosságát: 1528-ban egy rendeletet adott ki, eszerint a király fő rezidenciája a mai Louvre, és utóda, II. Henrik alatt az újjáépítés el is kezdődött. Ezt követően minden francia utalkodó rajta hagyta kéznyomát az épületen.

A Louvre – fotó: Wikipedia

Később, amint a Tuilériák palotájába költözött az udvar, és az ország irányítása onnan történt – talán meglepő, de egészen a nyolcvanas végéig volt kormányhivatal itt -, a Louvre-ban művészek és tudósok találtak otthonra, 1793. augusztus 10-én pedig megnyílt a Központi Művészeti Múzeum, a mai gyűjtemény elődje. Az akkori tárlaton 537 festményt és 184 egyéb műtárgyat állítottak ki, jó részük a királyi és az elkobzott egyházi tulajdonból került a falakra. A gyűjtemény több módon is bővült: vásárlással, adománnyal, illetve a más országokban harcoló seregek is vittek magukkal haza értékes alkotásokat. Ma a a kiállítótermekben mintegy 35 ezer műtárgyat tekinthetünk meg a raktáron levő 380 ezerből, amelyek az őskortól ölelik fel a művészet történetét.

Abu-Dzabiban állítják ki Leonardo da Vinci Krisztus-portréját

1989-ben adták át a Louvre előtti piramist, amelynek tervezője Ieoh Ming Pei, több filiáléja nyílt az intézménynek: Lensben, Abu Dhabiban és Iránban is.

A Louvre-t évente mintegy 8 millióan látogatják, popkulturális ikon is: többek közt a Da Vinci-kódban kap fontos szerepet, és itt forgatták nemrég Beyoncé és Jay-z egyik klipjét is.

(Via Louvre)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.