Papageno Radio
Intermezzo Műfaji kavalkáddal és ingyenes koncertekkel vár a Dunapest Fesztivál

Műfaji kavalkáddal és ingyenes koncertekkel vár a Dunapest Fesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Széles műfaji skálájú programokkal, klasszikus és popzenével, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, irodalmi és képzőművészeti témájú beszélgetésekkel, urbanisztikai konferenciával, várostörténeti sétákkal, sporteseményekkel, felnőtteknek és családoknak szóló időtöltéssel várják a város és a folyó szerelmeseit a Dunapest fesztiválon augusztus 31. és szeptember 2. között. 

A Dunapest programja itt böngészhető végig

A Három Hollóban több izgalmas beszélgetés is lesz. A neves berlini várostörténész és Kelet-Európa-kutató, Karl Schlögel Európa szigetcsoport. Városképek Berlin és Moszkva között címmel megjelenő könyvéről a szerzővel Wilhelm Droste beszélget, közreműködik Kiss Noémi, akinek most jelent meg új kiadásban Rongyos ékszerdoboz című kötete, amely szintén ismerős-ismeretlen galíciai, podóliai, bukovinai és távolabbi tájakra vezeti az olvasókat.

Ingyenes koncertet ad a BFZ a Dunapest fesztiválon

A Tiszatáj folyóirat Insula vicinna című közép-európai irodalmi antológiasorozata szlovák kötetét bemutatja Katarína Kucbelová és Michal Habaj, akikkel Orcsik Roland, a sorozat szerkesztője beszélget. Közreműködik többek között Varró Dániel, illetve Eva Andrejčaková és Deák Renáta fordítók. Egy új, német nyelvű Duna-antológia (Der Fluss, Jung und Jung) megjelenése alkalmából Karl-Markus Gauss osztrák íróval és a szerkesztőkkel, Király Edittel és Olivia Spiridonnal Adamik Lajos beszélget. Közreműködik Márton László, akinek most jelent meg Két obeliszk című, Karl Krausosztrák költőről és publicistáról szóló könyve, valamint a Duna-antológia más magyar szerzői.

A TRIP hajón színházi előadások kapnak helyet. Ciki, ha dagadt a barátnőm? Lehet egyedül táncházba menni? Hány évet kaphat a csöves, ha betör a nyaralómba? Hogyan lehet vérfarkassá változni? Vajon induljak az X-Faktorban? Csak néhány a fontos kérdések közül, melyeket felebarátaink anonim módon, internetes fórumokon tettek fel. Az Affér Színház összegyűjtötte a legszívszorítóbb és legagyrohasztóbb kérdéseket, és megkísérli kinyomozni a mögöttük húzódó emberi és embertelen történeteket.

Az Y Csoport és a LedPuppets koprodukciója abba a gyermekkorba repíti a nézőt, ahol a pénztárgépet még nem kell tudni kezelni, a könyvelést sem kell vezetni, ahol még lehet fekete pöttyös görgős halnak lenni. Az előadásban az élő szereplők és a bábhasználat formai ötvözésével lehetőségünk nyílik a mágikust és a reálist, a képzeletet és a valóságot, a gyermeki látásmódot és a felnőtt logikát összekötni.

Ruben Brandt, a gyűjtő

Az ősz talán legjobban várt filmjei a Ruben Brandt, a gyűjtő, illetve a Virágvölgy, amelyeket szintén láthatnak a Dunapesten. Milorad Krstic világhírű művészeti alkotásokat megidéző, egész estés magyar animációs filmjében Ruben Brandt és profi csapata a világ leghíresebb múzeumaiból lopkodnak össze felbecsülhetetlen értékű festményeket. A Gyűjtő (Kamarás Iván) és a veszélyesen csábító Mimi (Hámori Gabriella) mögött egy lépéssel mindig ott jár Kowalski (Makranczi Zalán), a magán- nyomozó és az alvilág sötét alakjai is, akik a a százmillió dolláros fejpénzre hajtanak.

Az egész világon át zajló hajszában New York, Párizs, Róma és Budapest is megelevenedik. A Virágvölgy című road movie a Karlovy Vary-i Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában a zsűri díját nyerte elA külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak, és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra. A film különleges amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös speciális olimpiai bajnok látható.

Sam Havadtoy: Repülős Mickey, 33x39x48 cm, talált tárgy, antik csipke, akril, fehér arany, 2017

Sam Havadtoy művészetére nagy hatással voltak a New Yorkban, az 1970-es és 1980-as években a város meghatározó művészeivel kialakított munkakapcsolatai. Andy Warhol, Keith Haring, Yoko Ono és sokan mások gyakran vonták be művészeti projektjeikbe a fiatalon New Yorkba érkező, belsőépítészként dolgozó Havadtoyt, akinek egyedi alkotói szemlélete egyre nagyobb teret kapott ezekben az együttműködésekben, és későbbi önálló művészi karrierjét is megalapozta. Ezt az időszakot a művésztől és Nemes Attila kurátortól ismerhetik meg a Ludwig Múzeum kiállításán.

A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és a Duna tematikájú DANUrB konferencián tárgyalják meg. A Pecha Kuchán a legfrissebb építészeti és designtrendekről beszélnek az előadók, és 12 tematikus sétát kínálnak a látogatóknak, a Vízivárosban, a Lupa-szigeten, a Népszigeten, de bemutatják a Duna-parton a 20. század elején működő gőzmalmokat is, ahogy Ybl Miklós építészetét is. Ez utóbbiakra érdemes gyorsan regisztrálni, mert hamar telnek a helyek. Az összművészet jegyében lesz még slam showcase, kisfilmfesztivál, breaktáncverseny, fotókiállítás. Az egész napos családi programok keretében pedig gyerekfoglalkozás, közösségi grillezés és pisztrángfüstölés, evezés és pecaverseny. A fesztivál zárásaként pedig a Budapesti Fesztiválzenekar ad ingyenes koncertet.

Promóció

Stream és színház

X
X