Papageno Radio
Intermezzo Szerzői estre készül Gyöngyösi Levente

Szerzői estre készül Gyöngyösi Levente

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Háromévente jelentkezik szerzői esttel a mai magyar zeneszerzők középgenerációjának egyik legkiemelkedőbb, sokszorosan díjazott alkotója, Gyöngyösi Levente. Idén a Pesti Vigadó ad otthont az eseménynek, melynek súlypontjában ezúttal a vokális művek és a versenyművek állnak.

A szerzői esten elsőként Gyöngyösi Levente nőikari műveiből hallgathatunk meg egy csokorra valót. Latin nyelvű kórusművei, melyek száma mostanra már meghaladta a hetvenet, a zeneszerző életművének gerincét képezik, és komoly nemzetközi ismertséget szereztek számára: rendszeresen rendelnek tőle új műveket az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból vagy akár Dél-Afrikából, valamint visszatérő vendége zsűritagként neves nemzetközi kórusfesztiváloknak. Műveinek előadója a Magyar Örökség díjas nyíregyházi Pro Musica Leánykar a Kossuth-díjas Szabó Dénes vezényletével.

A szerzői est szeptember 23-án, 19:30-kor kezdődik a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

A 2018-as Fuvolaverseny Ittzés Gergely részére íródott. Ittzés a kortárs fuvolairodalom legjelesebb magyar előadója és nemzetközi hírű propagátora, maga is zeneszerző, akinek úttörő fuvolatechnikai újításait fuvolisták százai használják szerte a világban. E mű lírai középső tételében szintén felhangzik néhány igen érdekes és különleges multifónia (többszólamú játékmód, ami hagyományos technikával játszhatatlan), amelyek üveghangszerű, éteri hangzásukkal földöntúli hatást keltenek. További érdekesség, hogy az I. tétel kadenciáját is Ittzés Gergely komponálta a mű hangvételéhez illeszkedő stílusban.

Teljessé vált Ittzés Gergely CD-sorozata  

A 2011-ben bemutatott Zongoraverseny inspirálója Balog József, napjaink legnagyszerűbb zongoraművészeinek egyike, akinek briliáns technikáját végsőkig kihasználja az estén felhangzó mű, amely Gyöngyösi más műveihez képest modernebb és szélsőségesebb hangvételű. A Bartók- és Stravinsky-gyökerekből táplálkozó, sötét és groteszk lelkivilágú nyitótétel meglehetősen próbára teszi az előadó virtuozitását. Az ezt követő lassú tétel szintén szélsőséges abból a szempontból, hogy nincs igazi ritmusa: a szólista akkordjai monotonon következnek egymás után, érzelmi töltésüket a harmónia, a felrakás, tehát az akkordok színe adja. A majdnem lejátszhatatlanul gyors, egy boszorkányszombat extremitását idéző zárótételben a zongorista maga is szinte boszorkánnyá változik, majd egy viharos kadencia után meglehetősen váratlan módon ér véget a mű.

Gyöngyösi Levente: „A világon minden zenének megvan a helye”

Az est záróprodukcióját egy hosszabb részlet képezi a Bulgakov nyomán készült A Mester és Margarita című opera-musicalből. Ezen újszerű megközelítésű színpadi mű kísérletet tesz a kortárs opera és a könnyűzenei fogantatású musical és/vagy rockopera összeházasítására a komolyzene szemszögéből: a zenekar részét képezi egy ötfős rockzenekar is, és a két, normál esetben egymástól meglehetősen távol álló zenei világ (a kortárs zene és a rock) a lehető legkülönfélébb módokon él egymás mellett, kacérkodik egymással vagy lép frigyre és alkot szoros szimbiózist, olykor akár egy tételen belül. Ezen az estén a mű első négy tétele hangzik fel, neves operaházi énekes szólisták közreműködésével.

Az egész este szervezője és kísérője a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, akikkel a zeneszerzőnek már-már családias a kapcsolata: nemcsak több jelentős művének ősbemutatója fűződik a nevükhöz, de ezévtől kezdve rezidens zeneszerzőként Gyöngyösi Levente is a zenekar állandó művésze. Az est karmestere a zenekar művészeti vezetője, a Liszt-díjas Hollerung Gábor.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X