Papageno Radio
Intermezzo Újabb egyiptomi szfinxet fedeztek fel a Királyok völgyében

Újabb egyiptomi szfinxet fedeztek fel a Királyok völgyében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nagy valószínűséggel egy második szfinxre bukkantak a Királyok völgye közelében, a Luxorba tartó út építése során egyiptomi munkások. A különleges lelet, amit még nem ástak ki, közel 4500 éves is lehet az előzetes becslések alapján, csakúgy mint a már ismert gízai Szfinx.

A híres történelmi út, az Al-Kabbash javítási munkálatai során felfedezett újabb szfinx még a föld alatt van, így képek sem készültek róla, de az egyiptomi turizmust máris fellendítheti az értékes felfedezés. Az oroszlántestű, emberfejű szfinx mintegy kilenc kilométerre található az egyiptomi fáraók temetkezési helyétől, a Királyok völgyétől.

Megtalálták az Odüsszeia eddigi legrégebbi írásos változatát

Az Egyiptomi Régészeti Minisztérium egy új módszert fejleszt ki arra, hogy jelenlegi pihenőhelyéről biztonságosan kiemelhetővé váljob az újonnan megtalált szfinx, reménykedve abban, hogy a tavaly, Kairóban történt feltárási kudarcot ezúttal elkerülik – akkor egy 24 láb magas fáraófejet emeltek ki a földből különösebb körültekintés nélkül, egy kotrógép segítségével.

A gízai Szfinxet már a középkorban is ismerték, bár legtöbbször csak a fej látszott ki a homokból. A legenda szerint a szfinx orrának vesztét Napóleon katonái okozták, akik ágyúikkal a szobornál gyakorlatoztak.

A luxori és a karnaki templom közötti útépítést azonnal felfüggesztették és a rendkívüli felfedezés fényében újragondolják a több milliárd forint értékű útépítés megvalósítását

Egy egyiptomi tudós, Bassam al-Shamma beszámolója szerint a felfedezés nem meglepő, hiszen számos hasonló szfinx szobrot találtak Luxor környékén. Az elmúlt években több történelmi emlékre bukkantak: a híres utat már számos mítikus lény kőből készült kicsinyített mása szegélyezi, melyeknek keletkezését Kr. e. 1400-ra datálják a tudósok.

(Via Artnet)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X