Papageno Radio
Intermezzo A 85 éves Vásáry Tamást köszöntötték a Zeneakadémián

A 85 éves Vásáry Tamást köszöntötték a Zeneakadémián

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 85 éves Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert köszöntötték a Magyar Rádió Művészeti Együttesei évadnyitó koncertje előtt szeptember 17-én a budapesti Zeneakadémián.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy Vásáry Tamás művészi karrierje a Zeneakadémián indult, és oda is tért vissza, Magyarországon a legtöbb koncertet annak színpadán adta. Fantasztikus művésznek és tanárnak nevezte Vásáry Tamást, akit a Zeneakadémia tiszteletbeli tanáraként köszöntött.

„Vásáry Tamás korunk egyik legnagyobb zeneművésze, tehetsége világszerte ismert”

– hangsúlyozta Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a közmédiát 1993-ban hatalmas szerencse érte, Vásáry Tamás ugyanis akkor állt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élére. A koncertekről készült felvételek a közmédia archívumának legféltettebb kincsei közé tartoznak – hangsúlyozta, majd az ünnepeltnek átadta a koncertekről készített digitális gyűjteményt.

Vásáry Tamás: „Kodály olyan volt, mint egy igazi, jó szülő”

Az idén 75 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 85 szál rózsát ajándékozott az örökös tiszteletbeli zeneigazgatónak. A koncerten Beethoven Ah, perfido koncertáriája, a C-dúr hármasverseny és az V. szimfónia hangzott el Vásáry Tamás vezényletével.

A zenekar az évadban számos hazai és külföldi világnagysággal fog fellépni. November 8-án mintegy 500 előadó közreműködésével, nagyszabású koncerten szólaltatják meg Berlioz Te Deumát a Müpában.

Promóció

X
X