Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A szép ének mestere

A szép ének mestere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vincenzo Bellini 1801. november 3-án született Cataniában, és 1835. szeptember 23-án hunyt el Puteaux-ban. Több legenda is kering róla: állítólag születésekor megkondultak a város harangjai, 18 hónaposan már áriát énekelt, háromévesen már partitúrát írt.

- hirdetés -

Bellini tíz operát fejezett be. Zenész családból származott, így először magánúton, otthon tanult, majd a nápolyi San Sebastiano konzervatóriumban Nicolò Zingarelli tanította, aki óvta őt Rossini „mézédes hangbűvészetétől”. 1825-ös diplomamunkája, az Adelson és Salvini hatására kapta a nápolyi Teatro di San Carlo felkérését egy operára, amelynek sikere egy Scala-felkéréshez vezetett. És egy termékeny együttműködéshez is: Milánóban megismerkedett Felice Romani szövegíróval, akivel hét operán dolgoztak együtt.

A Rómeó és Júlia, Az alvajáró és a Norma után összeveszett Romanival, és magánéleti problémái is voltak, így Londonba utazott. Később Párizsba költözött, ahol bemutatták A puritánokat, és barátságot kötött Rossinivel. Pályája csúcsán hunyt el.

Ide kapcsolódik:
"Sokak bukását okozta már Bellini-operája"

Hiába nyilatkozott róla elismerően Wagner (drámai tehetségét különösen nagyra értékelte), operái csak az 1950-es években, Maria Callas, később Monserrat Caballé hatására kerültek vissza a repertoárra.

(Matthew Boyden: Az opera kézikönyve alapján)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X