Papageno Radio
Folk Bartók álma 100 év után válik valóra Budapesten

Bartók álma 100 év után válik valóra Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Historikus Hangverseny” címmel, száz évvel ezelőtt Bécsben reprezentatív koncertet szerveztek Bartók és Kodály közreműködésével a Monarchia népeinek régi és újabb katonadalaiból. A Hagyományok Háza 2018-ban a Zeneakadémián állítja színpadra Bartók eredeti koncepciójának megfelelően azt a műsort, ami a korabeli körülmények folytán Budapesten nem jöhetett létre. Bartók Béla elképzelése a Kárpát-medencében élő népek összetartozásáról azóta százszorosan beigazolódott. Az október 7-én megrendezendő hangversenyt kiváló klasszikus és népi előadók közreműködésével rendezik meg.

A fenti titokzatos címmel egy olyan műsort valósít meg a Hagyományok Háza, amely a korabeli körülmények folytán nem jöhetett létre Budapesten. Történt pedig, hogy a Monarchia nagy háborújának negyedik évében Bécsben olyan koncertet terveztek, ahol a Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait szerették volna bemutatni. Az előadás 1918 januárjában ott megvalósult, annak szerkesztésében Bartók Béla és Kodály Zoltán is oroszlánrészt vállalt, sőt Bartók is fellépett.

Szeptemberben nyílik újra a Hagyományok Háza

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek kezdeményezték annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira is kiterjedően. Naivan azt gondolták, hogy ez ugyanúgy Bartók Béla szerkesztésében fog megtörténni. Természetesen nem így történt. A budapesti koncertet Haraszti Emil szerkesztette és Kacsóh Pongrácz operettszerző „biztosította” a népdalok hiteles feldolgozását.

Száz év múltán a Hagyományok Háza szükségesnek látja, hogy – hogy Bartók azóta százszorosan bebizonyosodott igazát demonstrálva, – az általa tervezett, a velünk élt nemzetiségek népzenéjét is felvonultató hangversenyt megrendezzék az eredeti koncepció szerint.

A hangverseny ötletgazdája és szerkesztője Kelemen László, főigazgató, zeneszerző. A koncerten elhangzanak a Bartók által tervezett, Bartók, Kodály és Kodály Emma által készített feldolgozások is, mint például a Román népi táncok, Kelemen Barnabás és Pál István „Szalonna” hegedűjén, vagy Kodály műve, a „Kádár István”, melyet Kiss B. Atilla ad elő. Szabó Péter csellóművész „Magyar Rondót” játssza, a Szent Efrém férfikar a „Tót népdalok”-at énekli, melyek a bécsi koncerten is elhangzottak. A koncert erőssége eredeti népzenét játszó kiváló előadók felvonultatása is a Kárpát-medencéből, Kalotaszegtől Zentáig, Agócs Gergelytől Pál Eszterig.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X