Papageno Radio
Intermezzo Berlinben avatnak emléktáblát Fricsay Ferenc tiszteletére

Berlinben avatnak emléktáblát Fricsay Ferenc tiszteletére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Berlini Szenátus – a tartományi rangú főváros kormánya – kulturális és európai ügyekért felelős testületének kezdeményezésére avatják fel Fricsay Ferenc emléktábláját a Pücklerstraßén. A szeptember 6-i ünnepségen részt vesz többek között a kultúráért felelős államtitkár, a berlini opera intendánsa, valamint az 1946-ban alapított Német Szimfonikus Zenekar (DSO) zeneigazgatója.

1948-ban Fricsay Ferenc vendégkarmesterként szerepelt a Berlini Filharmonikusoknál, majd ugyanebben az évben fő-zeneigazgatóvá nevezték ki a berlini Városi Operánál, emellett elvállalta a RIAS Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri posztját is. Exkluzív szerződést kötött a Deutsche Grammophonnal.

„Fricsay Ferenc egy életre elkötelezett a hivatásom iránt”

15 év alatt közel 200 mű felvételét készítette el. Több felvétele is (Mozart: Don Giovanni, Bartók: A kékszakállú herceg vára, Concerto, 2. és 3. zongoraverseny) nemzetközi díjat nyer.

Korának legnagyobbjaival dolgozott együtt, többek közt Dietrich Fischer-Dieskauval, Yehudi Menuhinnal, Isaac Sternnel, Fischer Annieval, Maria Staderrel és másokkal.

(Via klassik.com)

Promóció

X
X