Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Chopin szülőházában ad koncertet Fülei Balázs

Chopin szülőházában ad koncertet Fülei Balázs

Liszt Ferenc és Fréderic Chopin műveiből ad lengyelországi hangversenyt Fülei Balázs zongoraművész. A Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából szervezett eseményre a Varsó melletti Zelazowa Wola-beli egykori kisnemesi udvarházban, Chopin szülőhelyén kerül sor.

- hirdetés -

Kovács Orsolya Zsuzsanna, varsói magyar nagykövet elmondta, hogy a Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter védnökségével rendezett koncert azon események egyike, amelyekkel Magyarország hozzájárul a lengyel függetlenség visszaszerzésének idei 100. évfordulójához.

Korabeli hangszereken rendezik meg a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt

- hirdetés -

A jelenleg Chopin-múzeumként működő házban rendezett koncert egy korabeli Broadwood zongorán fog elhangzani. A műsorra tűzött Chopin- és Liszt-művek mellett egy olyan zenedarabot is tartogatnak meglepetésként a szervezők, amely kifejezetten a lengyelországi évfordulóhoz kötődik.

A Fesztiválzenekar szerint ilyen a Baltikum és Lengyelország

Az évfordulós megemlékezések más, magyar vonatkozású eseményeiből  a nagykövet kiemelt egy rövidfilmet, amelyet júniusban a lengyel államfői kabinetfőnöknek, Krzysztof Szczerskinek adtak át. A felvételen a magyar diplomaták Jan Lechon 20. századi lengyel költő hazafias verseit szavalják.

Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves  feldaraboltság után visszanyerte függetlenségét és újra önálló, szabad ország lett.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.