Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy kubai táncos élettörténte a havannai gettótól a londoni Királyi Balettig

Egy kubai táncos élettörténte a havannai gettótól a londoni Királyi Balettig

Páratlan táncjelenetekkel örvendeztet meg bennünket a kubai balett-táncos, Carlos Acosta élettörténetét megörökítő Yuli című film, amelynek alkotói máris fontos díjakkal büszkélkedhetnek: a Yuli elnyerte a Hamburgi Film Fesztivál művészfilm kategóriájának a legjobb alakításért járó díját, a San Sebastián-i Filmfesztiválon pedig – a mű premierjén – a legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjat zsebelte be a spanyol rendező, Icíar Bollaín alkotása, mely Carlos Acosta 2007-ben megjelent, Nincs út hazafelé című memoárja alapján íródott.

- hirdetés -

„A legkisebb a legnagyobb fesztiválok között” – így jellemzik a San Sebastián-i filmfesztivált, amely a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik. Itt mutatták be először Carlos Acosta, az ünnepelt balett-táncos visszaemlékezéseiből született Yuli című alkotást, melyhez Kuba vibráló miliője ad káprázatos hátteret.

Balett szélesvásznon – a legnépszerűbb táncfilmek

- hirdetés -

A hagyományos stílusú életrajzi filmben Acosta, becenevén Yuli maga tekint vissza karrierjének alakulására, mely Havanna elszegényedett spanyol negyedében vette kezdetét. Élete librettójában a gyermekkori szegénységgel, az apai szigorral és a faji diszkriminációval való küzdelem is szerepel, miközben a fiatal táncosban az önmegvalósítás vágya és a művészi tudatra ébredés zajlik egy politikailag zűrzavaros időben, Fidel Castro rezsimje alatt.

Yuli ragyogó tehetsége az előítéletek felett is győzelmet arat: Kuba őslakos utcáiról az ország Nemzeti Tánciskolájáig, végül pedig a londoni Királyi Balettig jut első színesbőrű táncosként. A fiatal Acostát Keyvin Martínez alakítja, aki a Kubai Nemzeti Balett társulata mellett Acosta társulatában, az Acosta Danzában is táncol.

Icíar Bollain rengeteg vidámsággal tölti meg ezt a napsütötte, optimista portréfilmet, melyet fantasztikus táncjelenetek és az emberi test mozgásának szépsége tesz még lebilincselőbbé.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.