Papageno Radio
Intermezzo Életműdíjat vehetett át Szersén Gyula szinkronszínész

Életműdíjat vehetett át Szersén Gyula szinkronszínész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ebben az évben is megrendezték a Szinkronikum gálát, amelyen a magyar szinkronszakma legjobbjait díjazták. Az ünnepségen Szersén Gyula színművész vehette át a szakma életműdíját.

A második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen, szeptember elsején, a magyar szinkronszakma legjobbjait nyolc kategóriában díjazták. Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik a szinkronszakmában, elmondta: megható volt az életműdíj, amelynek jelentőségét számára az emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda.

Lázár Katié a színikritikusok idei életműdíja

Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy van, amikor elégedett a munkájával, mert maximálisan bele tud bújni egy színész bőrébe, de van, amikor ez nem feltétlenül sikerül. Sajnos nagyon sok a kommersz film, amit a televíziós csatornák sugároznak – tette hozzá. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész arról is beszélt, hogy kedvenc munkái közé tartoztak David Attenborough természetfilmjei.

Sárosdi Lilla különdíjat kap a Színházi Kritikusok Céhétől

Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idei Szinkronikum díjátadó gálán a tavalyinál több elismerést adhatták át, így a szinkronszakma minden területének legjobbjait díjazták. Elismerésben részesült a legjobb dramaturg, rendező, hangmérnök, színész, átadták a közönség díját és a Selmeczi Roland Talentum-díjat is. Rajkai Zoltán a szakma előtt álló legfőbb kihívásként említette: mivel nincsenek a szakmának minőségbiztosítási feltételei, képzése, ezeket ki kellene alakítani.

Elsőként tavaly ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

Promóció

X
X