Papageno Radio
Intermezzo Fény derült a művészettörténet egyik leghíresebb meztelenségének rejtélyére

Fény derült a művészettörténet egyik leghíresebb meztelenségének rejtélyére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Megfejtették a művészettörténet egyik legnagyobb talányát: szakértők megállapítása szerint a 19. századi festő, Gustave Courbet L’Origine du monde azaz A világ eredete című erotikus képének modellje egy Constance Queniaux nevű párizsi balett-táncosnő volt.

A világ eredete című, női szeméremtestet ábrázoló világhírű festmény soha nem vesztette el sokkoló és polgárpukkasztó erejét, melyet eredetileg egy magas rangú oszmán diplomata megrendelésére készített el Courbet egy erotikus magángyűjtemény számára.

A művészettörténészek és a Courbet-szakértők évtizedeken át meg voltak győződve arról, hogy a meztelen torzókép Courbet szeretőjéről, az ír Joanna Hiffernanról készült. Kétségek azonban továbbra is maradtak az egyébként mindig is eltakart, titkos, sőt, rejtegetni illő testrész tulajdonosát illetően – egészen addig, amíg a közelmúltban egy új írásos dokumentumra nem bukkant Claude Schopp francia történész.

„Courbet képe annyira forradalmian új volt, hogy amikor először kiállították (persze függöny mögé rejtve) a legtöbben nem is tudták, hogy mit ábrázol. Egy női látogató pedig amikor elárulta neki a teremőr, hogy éppen mit néz, a legendák szerint szabályszerűen elájult.”

Schopp Alexandre Dumas fiának levelezéseit feltárva és könyveinek egy-egy példányát másolva kapcsolatot fedezett fel Courbet és az általa készített női akt megrendelője, illetve annak partnere között: Constance Queniaux az oszmán diplomata, Halil Şerif pasa, más néven Khalil Bey szeretője volt, amikor a képet 1866 nyarán Courbet megfestette.

Schopp megosztotta felfedezését a Francia Nemzeti Könyvtár nyomdai osztályának vezetőjével, Sylvie Aubenas-val, aki szintén meg van győződve arról, hogy Queniaux volt a modell.

(Via The Guardian, Vaskarika)

Promóció

X
X