Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Galeano Salas nyerte a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny Nagydíját

Galeano Salas nyerte a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny Nagydíját

Minden korábbinál több: hatvanegy versenyző részvételével zajlott szeptember 10-16. között a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A megmérettetés gálaestjén a Nagydíjat a közönségdíjas mexikói-amerikai Galeano Salas, a Papageno különdíját pedig a legjobb eredményt elért két magyar versenyző, Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla érdemelte ki.

- hirdetés -

Négy földrész harmincnyolc országából – Perutól Japánon és Dél-Afrikán át Finnországig – 145 fiatal énekes jelentkezett a versenyre. A rendkívül erős mezőnyre való tekintettel a Marton Éva vezette előzsűri döntése alapján a korábbiaknál másfélszer több, 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulókba, s közülük 61 fiatal művész részvételével kezdődött meg a versengés szeptember 10-én.

Galeano Salas – forrás: Zeneakadémia

Galeano Salas – tenor

Születési idő: 1988. március 26.

Az olaszosan fénylő hangjáról ismert mexikói-amerikai tenor első évadát kezdi meg a Bajor Állami Operaház társulati tagjaként. 2017 decemberében mutatkozott be a színházban, amikor is Kirill Petrenko vezényletével beugrott Rinuccio szerepére – e szerepet újra énekelni fogja az évad során. Ugyanitt énekelte már Gastone szerepét a Traviátában, Placido Domingo, Diana Damrau és Charles Castronovo mellett, de sok más kisebb szerepben is láthatta már őt a német közönség.  Külső felkérésekre énekelte az Olasz énekest a Richard Strauss Capricciójában, a Mantuai herceget a Rigolettóban, Rodolfot a Bohéméletben, Alfredót a Traviatában, Ferrandót a Cosí fan tuttéban. Hasonlóképp járatos koncertszínpadon is, énekelte Haydn Stabat materének, Beethoven IX. szimfóniájának és Handel Messiásának tenorszólóját. Több nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt.

Galeano Salas Donizetti, Puccini és Massenet műveinek egy-egy részletét énekelte a döntőben.

- hirdetés -

A budapesti esemény zsűrije által szeptember 13-án, késő este kihirdetett döntés értelmében két magyar versenyző mellett hét nő és négy férfi, hat szoprán, három mezzoszoprán, illetve három bariton, valamint egy tenor került be a fináléba, amelyet szeptember 15-én este rendeztek a Zeneakadémia nagytermében.

Az énekverseny döntőjének mezőnyét a magyar Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla, a brazil Beatriz Baptista, a kínai Jipao Csen (Yibao Chen), a mongol Badral Chuluunbaatar, az ukrán Inna Fedorii, Kszenyija Nyikolajevna és Valentyina Pluzsnyikova, Julia Muzicsenko és Anna Sapolvalova Oroszországból, a mexikói-amerikai Galeano Salas, az örmény Gagik Vardanyan és a kazah Rassul Zharmagambetov alkotta.

Ádám Zsuzsanna – forrás: Zeneakadémia

Ádám Zsuzsanna – szoprán

Születési idő: 1988. április 24.

Egyetemi tanulmányait Pécsett, majd Szegeden, illetve Mantovában végezte. Az elmúlt iskolai évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem posztgraduális képzésére járt Marton Éva osztályába. Számos mesterkurzuson is részt vett, ahol olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Rost Andrea, Mirella Freni vagy Emma Kirkby. Munkáját és tehetségét több nemzetközi versenyen díjazták: 2017-ben, alig kéthétnyi eltéréssel, második helyezést ért el a düsseldorfi Anton Rubinstein Énekversenyen, valamint első helyezést és különdíjat érdemelt a milánói Antonio Bertolini Énekversenyen. A hazai közönség évek óta hallhatja különböző operák szólószerepeiben, ez év januárjában például Donna Elviraként lépett színpadra Mozart Don Giovannijában, júniusban pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon alakította Verdi Rigolettójában Maddalena karakterét.

Ádám Zsuzsanna a döntőben Giordano, Verdi és Ponchielli darabjainak részleteit adta elő.

A verseny zsűrijében Marton Éva oldalán Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Franz Grundheber német bariton, a bécsi és a hamburgi Staatsoper örökös tagja; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vett részt.

A több mint ötvenezer euró összdíjazású III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjében az énekesek két-két áriát adtak elő a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs vezényletével.

A zsűri döntésének értelmében a harmadik díjat Julia Muzicsenko vehette át, a második díj pedig Ádám Zsuzsannáé lett. A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny első díját a mongol Badral Chuluunbaatar nyerte el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.