Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kezdődik a Pannon Filharmonikusok Titánium-évada

Kezdődik a Pannon Filharmonikusok Titánium-évada

Gustav Mahler első, a Titán nevet viselő szimfóniájával, Bogányi Tibor vezényletével kezdi meg az új évadot szeptember 13-án a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely csaknem nyolcvan pécsi nagyzenekari hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2018/2019-es szezonban.

Regényes és rendíthetetlen, szeszélyes és szilárd, finom és megformált: a Pannon Filharmonikusok Titánium-évadának műsorában tisztán megmutatkozik, hogy a zene életünk közös titániuma.

- hirdetés -

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a Kodály Központban rendezett sajtótájékoztatón kiemelte, hogy zenészeik 76 alkalommal játszanak a pécsi koncertteremben a Titanium elnevezésű idény keretében.

Az évad rengeteg olyan művet tartalmaz, amelyek nélkül elképzelhetetlen a komolyzene: összegző- és egyben elágazási pontok, ugyanakkor nem elcsépelt és agyonhallgatott zeneművek

- hirdetés -

A PFZ vezető karmestereként immár nyolcadik évadát kezdő Bogányi Tibor a zenészek teljesítményét értékelve elmondta, hogy az együttes kvalitásban is minden évben magára licitál. A nyitókoncerten Mahler első, a Titán elnevezésű szimfóniáját játsszák, de a közönség Dvořák Új világ szimfóniájának elementáris témáit, valamint Franz Schubert leggrandiózusabb zeneművét, a nagy C-dúr szimfóniát is hallhatja a zenekar tolmácsolásában. Az évadot Stravinsky Tűzmadár-szvitje zárja.

Két új lemezzel jelentkezik a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusokat három alkalommal vezényli Gilbert Varga, aki mellett Paolo Paroni és Howard Williams is dirigálja majd együttest.

A PFZ idén is a világ vezető művészeivel játszik,

köztük számos hegedű- és zongoraművésszel, illetve Pálfalvi Tamás, fiatal trombitavirtuózzal és Kiss József oboaprofesszorral; a Puccini-esten olasz operacsillagokkal is találkozhat a közönség.

A PFZ továbbviszi jól ismert bérletsorozatait, a köztük a Kodály-, és Breitner-sorozatot. Az elsősorban a régió lakosainak szóló Pannonicum-bérlet valódi kuriózumként klubestekkel egészül ki, a budapesti bérletsorozat pedig öt koncertet tartalmaz.

Sikerrel hódította meg a kamaszokat a tavaly indult #NoBabel sorozat, amelynek idei témája a tánc világa. Utózönge címmel új beavató programot hirdet a zenekar felnőtteknek, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. A PFZ Classical Chill Out című új kezdeményezése a városban élő külföldi egyetemistákat szólítja meg, akik kötetlenebb formában, angol nyelvű beavató segítségével ismerkedhetnek meg a szimfonikus zenével.

Januárban két újévi koncertet ad, februárban a legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapját ünnepli a zenekar, március elején pedig Eötvös Péter 75. születésnapja alkalmából ad közös koncertet Pannon Filharmonikusokkal a Kodály Központban és a Müpában. A mesternek valamelyik színpadi műve szinte folyamatosan műsoron van a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyesítő és ugyanakkor szerteágazó. Ezt sejteti a műsorválasztás is, melyben angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást – a koncertet pedig ki más dirigálhatná, mint maga az ünnepelt?

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!