Papageno Radio
Intermezzo Ma rendezik a Színházak éjszakáját

Ma rendezik a Színházak éjszakáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Harmincegy színház látogatható egyetlen karszalaggal a színházak éjszakáján, szeptember 22-én, amikor többek között nyílt próbákkal, közönségtalálkozókkal, színházi várossétákkal és erre a napra összeállított, különleges programokkal várják az érdeklődőket a teátrumok.

Az idén hetedik alkalommal megvalósuló színházak éjszakája mintegy 200 programot kínál Budapesten. Az idei rendezvény középpontjában a dráma- és színházpedagógia áll.

Süveg Áron: „A legrutinosabb színészek is tudnak zavarban lenni” – Galéria

A közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett többek között tánctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, teljes előadásokkal és produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, pizsipartyval, kritikakritikával, improvizáció-oktatással, színészsimogatóval, színházi rapid randival várják az érdeklődőket.

A sepsiszentgyörgyi színház mindent vitt, Alföldi Róbert két díjat kapott

A színházi városséták alkalmával idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például az első pesti színtársulat nyomába az érdeklődők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway építészetére vagy épp az eltűnő és születő budai színházakra. A rendezvény végén afterpartyra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁrral.

Játék- és értelmezési lehetőségek pompás kaleidoszkópja a CAFe Budapesten

Mint írják, a rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. A közleményben Komáromi Györgyöt, a színházak éjszakája projektvezetőjét idézik, aki elmondta, hogy a rajongókkal és a színházzal éppen csak ismerkedőkkel való találkozások inspirálják a szervezőket arra, hogy a színházi mindennapoktól eltérő körülmények között kuriózumokkal, egyszeri és egyedülálló programokkal lepjék meg a közönséget minden évben.

Jó érzés, hogy a budapesti színházi élet színe-java együtt gondolkodik ilyenkor azon, hogyan tegyük különlegessé ezt az éjszakát – fogalmazott.

Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színházpedagógiai tevékenységét. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy az előadások megtekintésén túl közös gondolkodásra invitálja a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotó folyamatnak. A csatlakozó teátrumok közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színházpedagógiai programokkal.

A részt vevő színházak között van idén az Átrium, a Baltazár Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapest Báb-színház, a Budapesti Operettszínház, a Dumaszínház, az Erkel Színház, a Hatszín Teátrum, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karaván Színház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a Momentán Társulat, az Ódry Színpad, az Örkény István Színház, a Ferencvárosi Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, az RS9 Színház, a StúdióK Színház, a Szkéné Színház, a Trafó, a TRIP, a Turay Ida Színház, az Újszínház, a Vidám Színpad és a Vígszínház.

Szintén újdonság, hogy idén a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak éjszakája: 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrjei szállítják a kiszemelt színházhoz.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X