Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Lengyel-magyar fesztivált rendeztek New Yorkban

Lengyel-magyar fesztivált rendeztek New Yorkban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Fonó Budai Zeneház és a New York-i Magyar Ház az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Magyarország New York-i Főkonzulátusának támogatásával a New York-i Fonó Klub égisze alatt rendezte meg a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Fesztivált.

Az esemény fő célja az volt, hogy a Wacław Felczak Alapítvány közelmúltban történő létrejöttét nemzetközi szinten is közhírré tegye. A program folytatása volt a márciusi Wacław Felczak lengyel-magyar napok eseménysorozatnak, amely a Fonóban vette kezdetét.

- hirdetés -

Az érdeklődők magyar és lengyel ételeket kóstóltak, népzenei és táncos programokon vettek részt a Nagy Ildikó, a New York-i Magyar Ház igazgatója, valamint
Rosonczy-Kovács Mihály, a Fonó nemzetközi képviseletét ellátó Philidor Intézet igazgatója által összeállított minifesztiválon, amelyen kiemelt szerepük volt a kerekasztalbeszélgetéseknek is.

A kétnapos, végig teltházzal zajló eseményen az Üsztürü zenekar és az Ogiński Lengyel Férfikórussal adott közös estet, Fekete Kovács Kornél és Kuba Stankiewicz Chris Potter szaxofonossal adott közös koncertet, fellépett Lisztes Jenő cimbalomművész, Szász Dániel hegedűművész (koncertmester, Alabama Symphony Orchestra), és bemutatkoztak a Rézbong Kiadó lengyel-magyar vonatkozású könyvei is. Magyarországot dr. Kumin Ferenc főkonzul, és Vincze Máté Balassi Intézet igazgató, Lengyelországot Mateusz  Gmura, kulturáért felelős helyettes főkonzul képviselte.

"Az odahaza tapasztalható erősödés a lengyel-magyar együttműködés terén az USA-ban is érezteti a hatását. A lengyel…

Közzétette: Philidor Institute – 2018. szeptember 14., péntek

Az odahaza tapasztalható erősödés a lengyel-magyar együttműködés terén az USA-ban is érezteti a hatását. A lengyel diaszpóra az Egyesült Államok egyik legerősebb nemzeti-etnikai csoportja, amely pusztán számosságánál fogva is hatásosan volt képes erőt felmutatni és az érdekeiért kiállni. A magyar diaszpóra számára a közös megjelenés, érdekérvényesítés az USA-ban nagyon hasonló előnyökkel jár, mint az Európai színtéren: együtt sokkal inkább láthatók és hallhatók vagyunk, sokkal nehezebb így megkerülni minket. Az anyaországok erősödésé, növekvő magabiztossága a diaszpórában is érezteti hatását, a barátság és a közös cselekvés pozitív példája pedig itt is ugyanolyan kelendő, mint otthon”- foglalta össze a harmadik országokban rendezett lengyel-magyar esemény fontosságát dr. Kumin Ferenc.

A Wacław Felczak Alapítvány megalakítását közhírré tevő következő program, egy lengyel-magyar ifjúsági táncház november végén lesz Krakkóban, az évet pedig egy, a New York-ihoz hasonló berlini lengyel-magyar esemény zárja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X