Papageno Radio
Intermezzo Nagy Csongor Zsolt kapta az idei Kaszás Attila-díjat

Nagy Csongor Zsolt kapta az idei Kaszás Attila-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, amelyet az országos színházi évadnyitó gála keretében adtak át pénteken a tatabányai Jászai Mari Színházban.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Alapítói a XII. kerületi önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán és Krisztik Csaba vehette át.

A díjat tizenegyedik alkalommal adták át. Harminckilenc társulat tagjai közül a színészek szavazással választották ki a három jelöltet, akik idén Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt voltak. A legtöbb közönségszavazatot kapott művész Nagy Csongor Zsolt lett.

Nagy Csongor Zsolt 1975-ben született Sepsiszentgyörgyön. Elemi és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Szakmai tanulmányait 1994-től a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemenvégezte, színész szakon. 1998-ban diplomázott és egy évadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházhoz szerződött. 1999 és 2002 között, Parászka Miklós kettős igazgatása idején tagja Csíki Játékszín társulatának és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának is.

2002-ben, amikor a két társulat útjai elváltak, Nagy Csongor Zsolt a Harag György Társulat mellett döntött, amelynek 2011-ig volt egyik vezető színésze. Szakmai munkáját Harag György-emlékplakettel és Harag György-díjjal jutalmazta a társulat művészeti vezetése. Színészi tevékenysége mellett rádiósként is dolgozott. Több erdélyi rádió számára készített reklámokat is.

2012 óta szabadúszó előadóművészként, zenészként, szinkron- és reklámszínészként dolgozik, különböző kulturális szervezetekkel és sajtóorgánumokkal partnerségben, illetve a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium színjátszókörét vezeti.

(Via MTI, Wikipedia)

Promóció

X
X