Papageno Radio
Intermezzo Elkészült a Pécsi Balett online archívuma

Elkészült a Pécsi Balett online archívuma

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült a Pécsi Balett mintegy 3500 fotót, több száz önálló balettművet, több ezer előadást és 65 külföldi turnét dokumentáló, folyamatosan bővülő online archívuma.

1960 augusztusának utolsó napjaiban érkeztek meg Állami Balettintézet akkori végzős növendékei abba a városba, amely otthont adott az első hazai modernbalett-együttesnek. A több mint öt évtizedig a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként működő tánctársulat 2017-ben, Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész vezetése alatt lett önálló intézmény. Az együttes archívumprojektje is Vincze Balázs kezdeményezésére indult egy esztendeje. Megvalósítását Uhrik Teodóra, az együttes jelenlegi ügyvezetője, a Pécsi Balett mindennapjainak egyetlen, a kezdetektől a mai napig aktív résztvevője irányította.

Az archívumban az eltelt mintegy 60 év számtalan emlékezetes előadása, dolgos hétköznapjai, emberfeletti erőfeszítései, hullámvölgyei és újrakezdései elevenednek meg.

A jelenleg mintegy 3500 fotót, 9000 előadást, 362 önálló balettmű és 71 balettest, 65 külföldi turné, továbbá 858 táncművész, alkotó és munkatárs adatait bemutató tárhely egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, amely folyamatosan bővül tovább.

A honlap mellett A tükör két oldalán címmel a közeljövőben könyv formájában is kiadják az együttes hétköznapjait bemutató fotókat, az alkotók, a táncművészek gondolataival, visszaemlékezéseivel.

Promóció

X
X