Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több mint 200 mű érkezett a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára

Több mint 200 mű érkezett a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójára az augusztus 31-én lezárult jelentkezési időszak végéig 5 kontinens 53 országának komponistáitól összesen 214 pályamunka érkezett be.

A Bartók Világverseny és Fesztivál versenysorozatának második esztendejében jár és idén a zeneszerzők megmérettetésére kerül sor. A 2017-es hegedűverseny nagy nemzetközi sikere megalapozta a rendezvény világhírét, így a márciusban meghirdetett zeneszerzőversenyre számos ifjú komponista jelentkezett a világ minden tájáról.

- hirdetés -

Közzétette: Bartokworldcompetition – 2018. július 13., péntek

A fordulóra 40 év alatti zeneszerzők küldhették el 5-6 perces szóló zongoraműveiket. A 25 magyar jelentkező mellett az olasz, amerikai és dél-koreai szerzők vannak a legtöbben, de érkezett versenydarab Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is. A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatói Fekete Gyula tanszékvezető, nemzetközi rektorhelyettes vezetésével átvették a névtelenül, jeligével beküldött kottákat és hangfájlokat. A bírálóbizottság szeptember közepén ül össze, hogy kiértékelje a beérkezett munkákat.

A jelentkezők számára a zsűritagok személye jelenti talán a legkomolyabb vonzerőt. Az előzsűri által kiválasztott darabok a nemzetközi zsűri elé kerülnek, amelynek tagja Fekete Gyula, Thomas Ades, Chaya Czernowin és Unsuk Chin zeneszerzők, valamint Andrej Korobejnyikov zongoraművész.

A közönség a november 25-i gálakoncerten hallhatja a legjobbnak ítélt pályaműveket, amelyeket mások mellett Fülei Balázs, Várjon Dénes és Balázs János szólaltat meg.

Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar Opus Klassik-díjat kapott

A Bartók Verseny alapszabálya szerint a Bartók műveiből álló zongorás repertoár mellett az idén rendezett zeneszerzés forduló győztes művei lesznek a 2019-es zongora forduló kötelező darabjai. Vigh Andrea, Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára és tanszékvezetője így fogalmazott a verseny fontosságáról:

Bartók itt van otthon, anyanyelve a miénk, mi értjük őt a legjobban, és jól látszik, hogy az egész világ igényt tart a mi értelmezésünkre. Tudósok és előadóművészek együtt gyűjtik és gyarapítják ezt a magyar kincset és nemzeti örökséget. A Zeneakadémia volt Bartók alma matere, és az egyre ismertebb Bartók Világverseny nagymértékben segíti Magyarország imázsát, erősíti helyét a tehetséges népek sorában

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X