Ünnepi évaddal vár a 20 éves Trafó

Joan Catala: Pelat

Október 16-án jön el az a nap, amikor a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Akárcsak egy perpetuum mobile, a ház állandó mozgásban van. A születésnapi évad megmozdulásai is előremutatóak, különleges találkozásokat ígérnek.

Androgün alakok, akrobatika kimagasló fokon, ön- és identitáskeresés, catwalk koncert, abszurd fizikai színház, 200%-os vizualitású illúziószínház, montreáli szuggesztív szólóelőadók várják többek között az új, ünnepi évadban a közönséget. A Háztól már megszokott temérdek program szeptember 8-9-én vette kezdetét Mundruczó Kornél díjnyertes előadásával, a Frankenstein-tervvel. Szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján pedig a Trafóban is lesz min elcsodálkozni egész nap.

A magyar premierek közül először a Hybrid produkció mutatja be szeptember 21-én Heiner Müller Kvartett című darabját, amelyben 18. századbeli álarcokban, de 21. századi filtereken át találkozhat a közönség Lakatos Márkkal, Bocskor Bíborkával és Urbanovits Krisztinával.

A független színházi társulatok bemutatói, csak úgy, mint a meghívott világsztárok előadásai is az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében jelennek meg az évad tervezetében.

Trafó Galéria A sötét feltárása című évadkezdő kiállításában olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. 2018-as jubileumi évadjában is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz a Galéria, akárcsak eddig, Budapest és Közép-Kelet Európa egyik markáns non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként. A galéria féléves programja reflektál mindarra a sokoldalúságra, ami a kiállítóhelyet jellemezte az elmúlt két évtizedben.

A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe kerül.

Aki nyitott szemmel járja Budapest köztereit, találkozhat a Pelat című, olyan izgalmakkal teli, mégis költői darabbal, amely arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Szép és megható bizalmi játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van mindenkinek.

Az ősz beköszöntével, ha bárkit foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni, de eddig nem tudta, hol kezdje, a Trafóban a helye, mely a Műhely Alapítvánnyal közösen mutatja be a Táncmaraton 2018-at.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként jelentkezik ezután Az Ügy, amely Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletét és formájáját fel- és kihasználva egy népdalokból építkező etűdsorozattal mutat képet a jelenlegi magyar társadalomról. Az október 11-től látható ősbemutatót fémjelzi a Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk és Fekete Ádám.

Soharoza: Az Ügy – Fotó: Nagy Gergő

A CAFe Budapesttel szintén közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat, a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét, az emlékek raktárában kombinálódó és fejlődő eseményeket, amik végül meghatározzák, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős.

Peeping Tom: Moeder – Fotó: Oleg Degtiarov

Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán – többek között az indiai klasszikus zene szerelmesei sem maradnak fellépők nélkül. India leghíresebb énekes testvérpárja 7 év után indul világkörüli turnéra, és először fognak fellépni Magyarországon.

Utánjátszásra kerül többek között: Pintér Béla: Gyévuska, Forte: Vaterland, Tünet Együttes: Burok, TÁP Színház: Utas és holdvilág, Mundruczó Kornél/ Proton Színház: Látszatélet, Szégyen, Mészáros Máté: United Space of Ambivalence, Székely Rozália: Kálvária lakópark, Kárpáti Péter: Tótferi és még sok más darab.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át tartó és Budapest különböző helyszíneit bejáró UH Fest idén is a Trafóval közösen megrendezett estével kezdődik.
A fesztivál nyitóestéjének vendége többek között a hangművész-performer legenda, John Duncan, aki a Soharóza kórussal ad elő egy exkluzív műsort.

A részeletek és a folyamatosan bővülő programkínálat elérhető a Trafó honlapján.