Papageno Radio
Intermezzo Vaszary János, Rippl-Rónai József és Czóbel Béla remekműveiből nyílt ingyenes kiállítás

Vaszary János, Rippl-Rónai József és Czóbel Béla remekműveiből nyílt ingyenes kiállítás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy évtizedekig Londonban élő műgyűjtő kétmilliárd forintot érő kollekcióját állítják ki Budapesten. A gyűjtemény többek között Vaszary János, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kádár Béla alkotásait is tartalmazza. Összeállításakor a gyűjtő személyes ízlésén és kötődésén kívül a nemzetközi trendeket és a modernizmushoz való kapcsolódást is fontos szempontnak tartotta. A Remekművek egy magángyűjteményből című kiállítás szeptember 6. és 15. között, ingyenesen látogatható a Virág Judit Galériában.

Az évtizedekig Londonban élő műgyűjtő kiváló érzékkel válogatta össze remekművekből álló kollekcióját. Utazásai során rendszeresen látogatta a világ múzeumait, kiállítótermeit, galériáit. A látottak és tapasztaltak alapján a kilencvenes évek második felében határozta el, hogy kedvenc magyar festőiből egy korlátozott számú, kompakt gyűjteményt épít fel, olyat, amelyben kizárólag kiemelkedő darabok kapnak majd helyet. Céltudatos vásárlásainak eredményeként született meg a főleg Vaszary János, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Fényes Adolf valamint Kádár Béla remekeiből álló együttes.

90 év után került haza Kádár Béla Zenészek című festménye

A kollekció rendkívül színes, mégis egy ideális koncepció hibátlan megvalósítását láthatjuk, amely az utóbbi 20 év egyik legkiemelkedőbb gyűjtői teljesítménye. A gyűjtemény rangját jelzi, hogy szinte valamennyi darabját már számos helyen kiállították, illetve publikálták.

Rippl-Rónai József: Virágok

A jó szemű gyűjtő első képét éppen húsz évvel ezelőtt, 1998-ban vásárolta. Czóbel Béla ikonikus Hátaktjáért, akkoriban igencsak merésznek számító összeget fizetett.
„A legjobbakat akarom, még akkor is, ha a kvalitáshoz kellő nagyvonalúság kell” – hangzott ars poeticája.

A gyűjtemény részét képezi továbbá egy 17 festményből álló Vaszary-kollekció, ami a művész valamennyi korszakát felöleli, de megtalálhatjuk benne Rippl-Rónai József Csendéletét, Kádár Béla különböző remekeit, Tihanyi Lajos egy merészen szerkesztett tájképét, valamint Kassák Lajos és Moholy-Nagy László egy-egy konstruktív alkotását is.

A gyűjtemény összértéke megközelíti a 2 milliárd forintot.

„Ha Vaszary és Rippl-Rónai nem itt születik, ma a legnagyobb francia művészek neve mellett emlegetné őket a világ”  indokolta meg a gyűjtő e két festő hangsúlyos jelenlétét a képegyüttesben.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X