Papageno Radio
Intermezzo 80. születésnapján köszöntötték Szilágyi István írót

80. születésnapján köszöntötték Szilágyi István írót

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar írót, a nemzet művészét és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszöntötték 80. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten.

„Szilágyi István azon kevés magyar írók egyike, akiknek sikerült másokkal össze nem téveszthető nyelvet alkotniuk” – fogalmazott méltatásában Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és hozzáfűzte:

könyvekben mérhető rövidsége ellenére – mindössze négy elbeszéléskötet és négy regény – beláthatatlan Szilágyi István neutroncsillagéhoz mérhető tömörségű és sűrűségű életművének súlya, jelentősége és fontossága.

Marosi Miklós, az MMA alelnöke köszöntésében a magyar irodalom élő klasszikusának nevezte Szilágyi Istvánt, akinek

életművében, akárcsak a teremtett világban, minden mondatnak oka van és következménye lesz.

Szilágyi István és Prőhle Gergely – fotó: Soós Lajos / MTI

A Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő 80 éves szerzője, aki gyermekkora meghatározó részét a szilágysági Zilahon töltötte, Ady Endre Zilahi ember nótája és Krisztus-kereszt az erdőn című versét olvasta fel a közönségnek. Szilágyi István műveiből, interjúiból Kubik Anna színművész olvasott fel részleteket az ünnepségen.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója Arany János Nagyszalontán őrzött babérkoszorúinak egyikéből származó levéllel köszöntötte Szilágy Istvánt és elmondta: „az irodalom nagyságainak születésnapi köszöntésével emlékeztetni tudjuk önmagunkat a régmúlt és a jelen magyar irodalmának egységére, függetlenül minden nézetkülönbségtől.”

Szilágyi István munkásságáért több rangos kitüntetést, 1990-ben József Attila-díjat, 1992-ben Ady Endre-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat vehetett át, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld-díjjal, 2011-ben az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíjával jutalmazták. 2014-ben lett a nemzet művésze, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X