Papageno Radio
Intermezzo „Nemcsak egy zseniális hegedűművész, de nagylelkű ember is volt" - David Ojsztrahra...

„Nemcsak egy zseniális hegedűművész, de nagylelkű ember is volt” – David Ojsztrahra emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

David Ojsztrah 1908. szeptember 30-án született Odesszában, és 1974. október 24-én halt meg Amszterdamban, egy olyan koncertkörúton, ahol nem csupán hegedművészként, de karmesterként is tapsolhatott neki a publikum. 

Számtalan hanglemezfelvételen közreműködött, kiváló sakkozónak számított, róla nevezték el a 42516. számú kisbolygót, Aram Hacsaturján, Dmitrij Sosztakovics, Szergej Prokofjev dedikálták neki darabjaikat.

David Ojsztrah síremléke a Novogyevicsi temetőben

David Ojsztrah ötévesen kezdett hegedülni, 18 évesen pedig az odesszai szimfonikus zenekar szólistája volt, de moszkvai, azaz országos karrierje viszonylag későn, a harmincas évek elején indult el, amikor megnyerte az össz-szovjet hegedűversenyt. Ezt követték nemzetközi versenyek sikerei, de a karriert megakasztotta a II. világháború.

Ezalatt a Szovjetunióban több hangversenyt is adott, egyik emlékezetes koncertjén 1942 telén a körülzárt Leningrádban farkasordító hidegben adta elő Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét.

1949-ben lépett fel először Magyarországon, a magyar közönség ezt követően több alkalommal élvezhette játékát. Az ötvenes évektől a nyugati pódiumokon is rendszeres vendég volt szólistaként, kamaramuzsikusként – egyik állandó partnere a precizitásáról híres Szvjatoszlav Richter volt -, később karmesterként.

Ojsztrah barátai közé tartozott Jean Sibelius, Ormándy Jenő, Kodály Zoltán és Yehudi Menuhin is, akivel 1945-ben játszott egy koncerten. Menuhin első moszkvai hangversenyén Bach Kettősversenyét adták elő. Egy későbbi közös felvételen a darab:

A moszkvai konzervatórium tanáraként olyan művészeket nevelt, mint Gidon Kremer, aki a lapunknak adott interjúban így nyilatkozott róla:

David Ojsztrah nemcsak egy zseniális hegedűművész volt, de egy igazán nagylelkű és toleráns ember is. Aligha találkoztam hasonlóval, és ami a legfontosabb, hogy ezek a tulajdonságok a tanítási módszereit is meghatározták. Nagyon tisztelte a hallgatóit és mindig megértően viszonyult a sokszor igen különböző módon megnyilvánuló tehetségekhez. Ennek köszönhetem, hogy én is a saját utamat járhattam, pontosabban azt, hogy rátalálhattam a saját hangomra. A sors egyik legnagyobb ajándékának tekintem, hogy az irányítása alatt fejlődhettem.

Hamvai Moszkvában, a Novogyevicsi temetőben nyugszanak. Emlékére az észtországi Parnuban rendszeresen zenei fesztivált szerveznek. Fia, Igor szintén kiváló hegedűművész lett.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X