Papageno Radio
Intermezzo A júliusi forradalom regénye kapta a Francia Akadémia Nagydíját

A júliusi forradalom regénye kapta a Francia Akadémia Nagydíját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Camille Pascal L’été des quatre rois (A négy király nyara) című művének ítélték oda a Francia Akadémia regénynagydíját.

A történész végzettségű, 52 éves Camille Pascalnak A négy király nyara az első kötete. A regény 1830 forró nyaráról szól, amikor négy uralkodó követte egymást a francia trónon. A júliusi forradalomként is ismert eseménysort elbeszélő kötet X. Károly, XIX. Lajos, V. Henrik és Lajos Fülöp rövid uralkodását beszéli el.

Először kapta északír szerző a legrangosabb brit irodalmi elismerést

Az izgalmas hatalmi csatározások ismertetése közben a Saint-Cloud-i kastélytól a párizsi Tuilériák kertjén át Normandiáig kalauzolja az olvasót a szerző, és megidézi Stendhalt, Chateaubriand-t, Dumas-t és Victor Hugót is.

Pascal úgy mutatja be a korabeli történéseket, mintha élő tanúja lett volna az eseményeknek, jóllehet a kritikusok szerint a mű stílusa klasszikus módon akadémikus.

A szerző 2001-től a francia médiahatóságnál dolgozott, majd 2007-től a francia köztelevízió, a France Télévisions főtitkárának nevezték ki, 2011-től pedig Nicolas Sarkozy államfő tanácsadója volt, jelenleg az államtanácsnál köztisztviselő.

A Francia Akadémia regénynagydíjának átadásával megkezdődött az irodalmi díjak őszi szezonja Franciaországban, amelynek csúcspontja a Goncourt-díj és a Renaudot-díj kiosztása lesz november 7-én.

A L’été des quatre rois-t egy másik jelentős díjra, az Interalliéra is jelölést kapott.

(Via MTI)

Promóció

X
X