Papageno Radio
Intermezzo A kortárs francia zene népszerűsítője

A kortárs francia zene népszerűsítője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Charles Camille Saint-Saëns 1835. október 9-én született Párizsban, és 1921. dcember 16-án hunyt el Algírban. Sok műfajban alkotott, mintegy ötszáz darabot írt. Leghíresebb művei egy opera, egy két zongorára és kamarazenekarra írt mű, valamint egy szimfónia: a Sámson és Delila, Az állatok farsangja és a Liszt Ferenc emlékének szentelt III., Orgona-szimfónia.

Háromévesen írta meg első zongoradarabját, hétévesen kezdett kompozíciót tanulni, 11 évesen pedig zongorahangversenyt adott Párizsban. A Conservatoire-ban zongorát és zeneszerzést tanult olyan tanároktól, mint Stamaty, Halévy és Gounod.

Dolgozott orgonistaként, tanított – növendékei közt ott volt Gabriel Fauré -, majd főállású zeneszerző lett, később pedig megalapította a kortárs francia zeneszerzők műveinek népszerűsítésére a Société Nationale de Musique-et, azaz a Nemzeti Zenei Társaságot.

A legszélesebb körben ismert művét, Az állatok farsangját 1886-ban írta. A 14 tételes játékos-ironikus darab – ahogy neve is mutatja – farsangi meglepetésként készült. A mű amellett, hogy bájos, zenei csemegeként is különleges, hiszen az egyes dallamok mögött felismerhetőek az állathangok, az emberi tulajdonságok, és zenei idézetek is.

 

 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X