Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Valóban Leonardo készítette az újranyílt Szépművészetiben őrzött lovas szobrot?

Valóban Leonardo készítette az újranyílt Szépművészetiben őrzött lovas szobrot?

A Leonardo és a budapesti lovas lesz a felújított Szépművészeti Múzeum első időszaki tárlata. Hamarosan az épülő kiállítás kulisszái mögé is benézhetünk.

- hirdetés -

A budapesti Lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatják be. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megalkotását.

A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából, október 31-én nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet.

- hirdetés -

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött lovas bronzszobor mindig is a figyelem középpontjában állt. A kérdés, hogy Leonardo saját kezű alkotása, vagy csupán a nagy mester hatásáról tanúskodik, a mai napig vita tárgya. Szeptemberben az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusai vizsgálták meg a szobrot.

Októberben nyílik a megújult Szépművészeti Múzeum

A kisbronz belsejéről háromdimenziós neutrontomográfia készült, a bronz és a belső öntőmag összetételét, patináját további roncsolásmentes módszerekkel vizsgálták. Az eredmények részleteivel a Leonardo és a budapesti lovas című kiállítás multimédiás felületén, valamint a Szépművészeti Múzeum Facebook oldalán is lehet majd találkozni.

Múzeum+ NYITÁNY 
November 8.

18.00-22.00

MEGÚJULT TEREK ÉS KIÁLLÍTÁSOK tárlatvezetések egész este | MŰALKOTÁSOK REJTETT TITKAI Egy megrongált táblakép története – Kuna Ágnes restaurátor előadása | DUMASZÍNHÁZ Galeri – Felméri Péter estje a képzőművészetről | RENESZÁNSZ ÜNNEP Caffettiera Stioppeta Kórus koncertje | JAZZ AKUSZTIK Tóth Vera Quartet koncertje  | BOR Homola Pincészet (Paloznak)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!