Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A moszkvai Bulgakov-házban már két Behemót névre hallgató macska dolgozik

A moszkvai Bulgakov-házban már két Behemót névre hallgató macska dolgozik

Behemót macska irodalmi alakjára összpontosító tárlatvezetést indít novembertől a moszkvai Bulgakov-múzeum abból az alkalomból, hogy a Mester és Margarita című regény által világhírűvé vált, „gyanús hírű lakásba” egy fekete kandúr költözött.

- hirdetés -

Bulgakov leírása szerint – Szőllőssy Klára fordításában – Behemót

egy vadkan nagyságú, hatalmas fekete kandúr, koromfekete, mint egy varjú, vagy mint a szurok, olyan hetyke bajusszal, akár egy régi vágású lovassági tiszt.

- hirdetés -

Pjotr Manszilja-Kruz, a múzeum igazgatója közölte, a szöveghűségre erősen ügyelve választották ki a macskát a lakásba, ahonnan az irodalmi remekmű szerint „rendre nyomtalanul eltűntek a lakók”. Ezáltal Moszkvában immár két múzeumi macska él hivatalosan Behemót néven, mindkettő a Bolsaja Szadovaja utca 10. szám alatt, ahol Bulgakov valaha lakott.

Az első, egy feketeszőrű szibériai-perzsa keverék 2005 óta dolgozik a 2004-ben megnyílt, és magánintézményként fenntartott Bulgakov-házban, amelyhez egy színházterem is tartozik. Mint kiderült, a kandúrnak saját állatorvosa és stylistja van, és különleges étkeztetésben részesül.

Az idei uborkaszezon tiszavirág-életű szenzációja volt, hogy a hatkilós, nehéz természetű macskának augusztus 1-jén néhány órára nyoma veszett. Mint kiderült, egy környékbeli nő be akarta fogadni, mert megítélése szerint rosszul bántak az állattal. A vádat Nyikolaj Golubev, a Bulgakov-ház igazgatója cáfolta, és bejelentette, hogy a macska ismét munkába állt, miután vitaminkúrát és GPS-nyomkövetős nyakörvet kapott.

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita

A Moszkva városa által üzemeltetett Bulgakov-múzeumot 2007-ben nyitották meg a Bulgakov-ház tőszomszédságában, abban a „nem is éppen rossz, de gyanús hírben” álló valamikori közös lakásban, amelynek egyik szobájában az író 1921 és 1924 között élt. Ide költöztették most be a rivális macskát.

I. Behemót – forrás: facebook.com/restoreum

A Mester és Margaritában Behemót a Moszkvában, Woland professzor alakjában megjelenő Sátán egyik segédje. Az irodalomtörténészek egyik elmélete szerint alakját Bulgakov a saját macskájáról, a ravasz és torkos Fljuskáról mintázhatta.

A macska néhány regénybeli kijelentése – például az, hogy „nem rosszalkodom, nem bántok senkit, a benzinfőzőt javítom” – szállóigévé vált Oroszországban.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!