Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Aki nélkül nem lenne Chopin verseny

Aki nélkül nem lenne Chopin verseny

1980. október 3-án hunyt el Jerzy Żurawlew lengyel zeneszerző, zenepedagógus és zongoraművész, aki a Varsói Konzervatórium rektora volt. A Nemzetközi Chopin Zongoraverseny is az ő kezdeményezésére indult el.

- hirdetés -

Három dolog hatására döntött a művészi pálya mellett: Paderewski játéka (aki előtt fellépett), Chopin A-dúr polonézének megismerése, illetve Józef Hofmann elismerő szavai. Kivételes tehetségnek tartották, az I. világháború azonban kettétörte előadó-művészi karrierjét. Bár rövid időre visszatért a koncertezéshez, pedagógusi pályájára koncentrált, zeneiskolákat is alapított.

- hirdetés -

1927-ben Żurawlew kezdeményezésére rendezték meg Varsóban az I. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt, amelyen kötelező darabként Chopin művei szerepeltek. A megmérettetés elindításának okáról így fogalmazott:

Abban az időben, nem sokkal az I. világháború befejezése után, a fiatalok a sportért lelkesedtek. A gondolkodásmódjuk és életfelfogásuk abszolút realista volt. Gyakran találkoztam azzal a véleménnyel, hogy Chopin túl romantikus, a lélekhez szól és érzelmileg lefegyverez. Néhányan már azt is fontolóra vették, hogy emiatt Chopin műveit nem szabadna tanítani a zeneiskolákban. Nagyon fájt az a teljes meg nem értés, amit Chopin művészetével kapcsolatban tapasztaltam. Elhatároztam, hogy teszek ellene. Figyelve a fiatalokat, rajongásukat a sport iránt, megtaláltam a megoldást: a verseny.

Az ötévente megrendezett verseny zsűrijének többször is tagja volt (1927, 1932, 1937, 1949, 1955, 1960, 1965), a Lengyel Rádióban tudósított az eseményekről, sőt a versenyek történetéről 1995-ben könyvet is írt.

Halála a X. Nemzetközi Chopin Zongoraverseny idejére esett.

Korabeli hangszereken rendezik meg a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt

(Via Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.