Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Akik a magyar kabaré bölcsőjét ringatták

Akik a magyar kabaré bölcsőjét ringatták

A régi Műcsarnok, a mai Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy út 69. szám alatti épületének alagsori helyiségében, azaz a Budapest Bábszínház jelenlegi előcsarnokában 1907. október 11-én nyílt meg a Modern Színház Cabaret.

- hirdetés -

Nagy Endre

- hirdetés -

Az utcaszint alatt nyolc lépcsővel, az épület alagsorában Faludi Sándor vezetésével, Molnár Ferenc és Heltai Jenő igazgatásával, a karmesteri posztra Szirmai Albertet szerződtetve, zeneszerzőként Kálmán Imrét és Jacobi Viktort alkalmazva nyílt meg a Modern Színpad Cabaret, ahová – eltérően a korabeli konkurenciától – a gazdag városi polgárságot és az arisztokráciát várták. A hangulatról így ír Nagy Endre A kabaré regényében:

„Végre megnyílt az Andrássy úton az „ellen-kabaré”, Faludi Sándor Modern Színpada. Az irodalmi kávéházban már jó előre szenzációs adatokat tudtunk meg róla. Hogy a padlóját vastag szmirnaszőnyeg födi, hogy a pincérei lakájruhába vannak öltöztetve, és a londoni hotelek szertartásosságára vannak kioktatva, a koktélok keverésére szakképzett mixert szerződtettek. Aztán néhány ötlet, mondatfoszlány keringett Heltai Jenő és Molnár Ferenc dalszövegeiből, darabjaiból, a zongorán hevenyészve eljátszották Kálmán Imre, Jacobi Viktor, Szirmai Albert zenéit. Az általános vélemény az volt, hogy a kültelki próbálkozások után megszületett az igazi nyugat-európai kabaré az előkelő közönség igényeinek számára. (…)

Már amikor a kapu elé értem, megcsapott az előkelőbb, gazdagabb világ atmoszférája. Az utcán finom magánfogatok, az előcsarnokban libériás inasok várakoztak gazdáikra. (…) A társalgóban nagyszerű vacsorára volt megterítve. Francia ételek, borok, tarka koktélok, amelyeknek keverékeiben valóságos tudomány volt eligazodni. Például emlékszem egy tarkán csíkozott italra, amelyben a hármas szövetség színei rétegződtek egymás fölé. És mindennek a tetejébe azok a finoman surranó pincérek, azok az öblös karosszékek, az ernyős lámpáknak tompa, vörhenyes világítása. (…)

Újra működőképes az 1910-es Brüsszeli Világkiállítás csodahangszere – Videó

Molnár Ferenc karonfogva elvezetett a sötét nézőtérre, és beültünk az egyik páholyba. Lelkesedve magasztalta a finom kis színpadot, meghitt nézőterét, amelyben a leghalkabb rezdülések is pompásan érvényesültek. Aztán a fülemhez hajolva súgta:

– Gyere át hozzánk! Heltai is akarja! A világ elbámulna rajta, hogy mit tudnánk csinálni mi hárman!”

Faludiék egy évig működtették a színházat, majd az újságíróként és a kabaré műfajában is komoly tapasztalattal bíró Nagy Endre 1908. augusztus 29-tól átvette a bérletet, és Modern Színpad Nagy Endre Kabaréja névre keresztelte át. Itt jött létre az irodalmi kabaré, amely sajátos pesti színezetet kapott: a műsorba bevonta a közönséget, az előadott kuplékban, jelenetekben merészen, de a humanizmus jegyében karikírozták a politikai és társadalmi eseményeket.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.