Papageno Radio
Intermezzo Kedvenc irodalmi alkotásaikról szavaztak az amerikaiak

Kedvenc irodalmi alkotásaikról szavaztak az amerikaiak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az amerikaiak odavannak a hősies, fehér apafigurákért. Ezzel a mondattal vezették fel a Nagy Amerikai Olvasás című tévéműsorban, hogy Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című könyve lett az Egyesült Államok legnépszerűbb regénye.

A PBS csatorna májusban indított játékában egy 100 címből álló listáról választhatták ki a kedvencüket a nézők. Online és telefonon is lehetett voksolni, és októberig 4 milliónál is több szavazat gyűlt össze.

A legjobb 10 közé Harper győztes műve mellett J. K. Rowling Harry Potter-sorozata, Tolkien A Gyűrűk Ura-szériája, Charlotte Brontë Jane Eyre című műve, valamint a Büszkeség és balítélet és az Elfújta a szél is bekerült.

A szavazás menetét egyébként nem bonyolították túl. Mindenki annyiszor voksolhatott, amennyiszer csak szeretett volna, a top 10-es lista mintázata mégis érdekes.

A top szerzők közül tízből kilencen fehérek, heten nők, öten pedig amerikaiak.

A Ne bántsátok a feketerigót! győzelme nem számít nagy meglepetésnek, Harper Lee 1961-ben Pulitzer-díjjal kitüntetett könyve ugyanis része az amerikai középiskolai tananyagnak. A kötet alapján készült, 1962-es filmadaptáció pedig 3 Oscar-díjat nyert.

Vajda Gergely: „A rendszer működését az jelzi, hogy folyamatosan hibái vannak”

A modern amerikai irodalom klasszikusának számító könyv témája az erőszak és faji megkülönböztetés. A regényből több mint 30 millió példányt adtak el és 40-nél is több nyelvre fordították le, magyarul először 1965-ben, a Magvető gondozásában jelent meg, fordítója: Máthé Elek.

A Ne bántsátok a feketerigót! megjelenése után Lee majdnem minden interjúra vagy közszereplésre vonatkozó felkérést elutasított, és néhány rövid esszét leszámítva semmit sem publikált. 2015-ben jelentette meg második regényét, Menj, állíts őrt címmel.

(Via QUARTZY)

Promóció

X
X