Az afgán női szimfonikus zenekar a veszélyek ellenére is működik

Zohra Együttes

A talibán tiltotta a lányok oktatását és a zenét, de a sportot és az egyéb szabadidős szabadtéri tevékenységeket sem támogatták. Más egyéb, nőkre fókuszáló projektek mellett a 2014-ben megalapított Zohra Együttes is a sebek begyógyítását szolgálja.

A zenekar, amely nevét a zene perzsa istennőjéről kapta, 2014-ben öt taggal alakult az Afgán Zenei Intézetben, és azóta is Kabulban működik. Abban a városban, ahol az utóbbi időben az öngyilkos merényletek gyakorivá váltak. A diákok és a tanárok azonban a veszély ellenére rendszeresen összegyűlnek az iskolában és próbálnak, az intézmény népszerűsége pedig egyre növekszik. Jelenleg mintegy háromszáz, különböző afgán népcsoportból származó fiatal tanul itt a zenén kívül más tantárgyakat, és foglalkoznak a Koránnal is.

Az életveszély mellett a zenét tanuló lányok más atrocitásnak is ki vannak téve. Negin Khpolwak, a zenekar első karmesternője elmondta, ha egy lány hangszert visz az utcán, vagy nyilvános koncertet ad, azt dehonesztáló megjegyzések kísérik.

Davosi koncertjükről 2017 januárjában számoltunk be

A 35 tagot számláló Zohra 2017 elején a Davosi Világgazdasági Fórumon lépett fel, nemrégiben pedig a szomszédos Pakisztánban játszott, ahol ez volt az első koncertjük. Ez utóbbi jelentősége azért is nagy, mert a zenekar tagjai közül többen pakisztáni menekülttáborokban születtek vagy nőttek fel, abban az országban, ahol hárommillió regisztrált és nem regisztrált afgán család él még mindig.

(Via Voice of America)