Papageno Radio
Intermezzo Az afgán női szimfonikus zenekar a veszélyek ellenére is működik

Az afgán női szimfonikus zenekar a veszélyek ellenére is működik

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A talibán tiltotta a lányok oktatását és a zenét, de a sportot és az egyéb szabadidős szabadtéri tevékenységeket sem támogatták. Más egyéb, nőkre fókuszáló projektek mellett a 2014-ben megalapított Zohra Együttes is a sebek begyógyítását szolgálja.

A zenekar, amely nevét a zene perzsa istennőjéről kapta, 2014-ben öt taggal alakult az Afgán Zenei Intézetben, és azóta is Kabulban működik. Abban a városban, ahol az utóbbi időben az öngyilkos merényletek gyakorivá váltak. A diákok és a tanárok azonban a veszély ellenére rendszeresen összegyűlnek az iskolában és próbálnak, az intézmény népszerűsége pedig egyre növekszik. Jelenleg mintegy háromszáz, különböző afgán népcsoportból származó fiatal tanul itt a zenén kívül más tantárgyakat, és foglalkoznak a Koránnal is.

Az életveszély mellett a zenét tanuló lányok más atrocitásnak is ki vannak téve. Negin Khpolwak, a zenekar első karmesternője elmondta, ha egy lány hangszert visz az utcán, vagy nyilvános koncertet ad, azt dehonesztáló megjegyzések kísérik.

Davosi koncertjükről 2017 januárjában számoltunk be

A 35 tagot számláló Zohra 2017 elején a Davosi Világgazdasági Fórumon lépett fel, nemrégiben pedig a szomszédos Pakisztánban játszott, ahol ez volt az első koncertjük. Ez utóbbi jelentősége azért is nagy, mert a zenekar tagjai közül többen pakisztáni menekülttáborokban születtek vagy nőttek fel, abban az országban, ahol hárommillió regisztrált és nem regisztrált afgán család él még mindig.

(Via Voice of America)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X