Papageno Radio
Intermezzo Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját. A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata – Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek – arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét.

Az Egy nap is versenyben van az Európai Filmdíjért

A közlemény kitér arra is, hogy hat európai elsőfilmes, köztük Szilágyi Zsófia alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben.

Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt. A film a belföldi mozikban novemberben 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.

Promóció

X
X