Papageno Radio
Intermezzo A holt-tengeri tekercsek hamisítványait állították ki Washingtonban

A holt-tengeri tekercsek hamisítványait állították ki Washingtonban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tavaly, Washingtonban nyílt Bibliamúzeum öt holt-tengeri tekercset vont vissza a héten az állandó kiállításáról, miután az iratok eredetiségével kapcsolatban kétségek merültek fel.

Az iratokon használt tintát, valamint a fragmentumok felület egy németországi laboratóriumban vizsgálták meg – adta közre a washingtoni Bibliamúzeum. Bár a teljes eredményt nem hozták nyilvánosságra, nehogy azzal további hamisítókat segítsenek, közleményükben annyit egyértelművé tettek, hogy a szakértők által tanulmányozott iratok biztosan nem eredetiek, még ha a keletkezésük pontos idejét nem is tudták megállapítani.

A holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben találta meg egy beduin kecskepásztor. Az azóta eltelt több mint 70 év alatt nagyjából 900 további töredék került elő a Kumran környéki barlangokból. A tekercsek többsége pergamenre, illetve papiruszra készült, ám az egyik barlangban vörösréz tekercspárost is találtak. Az írások nyelve javarészt héber, de néhány görög, illetve arámi nyelvű is akad közöttük.

Az Kr. e. 2. század és az Kr. e. 1. század között készült iratok számítanak a Biblia legrégebbi, fennmaradt példányainak, hiszen Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazzák, emellett számos apokrif szövegrészletet is találtak itt.

A bibliai alma valójában egy citrusféle?

Mivel az Ószövetséget a tekercsek felfedezése előtt csak középkori másolatokból ismertük, a holt-tengeri tekercsek megtalálása kifejezetten jelentősnek számít, viszont az egymás után előkerülő több száz töredék egy része tönkrement, összekeveredett, így a mai napig gigantikus összeillesztési munkával próbálják helyre állítani a szöveget.

Mi köze Rutnak a Pünkösdhöz?

A tekercsek javát egyébként Jeruzsálemben őrzik, de az utóbbi időben utazó kiállításokon is bemutatták a gyűjtemény néhány darabját.

A Kumran közelében feltárt iratok egy 40 centiméteres darabja 2009-ben Magyarországon is látható volt, a Szépművészeti Múzeum A Szentföld öröksége című tárlatán.

A tavaly nyílt Bibliamúzeum további kilenc töredéket őriz a tekercsek közül, amelyeket most ugyancsak vizsgálatoknak vetnek alá, így jelenleg mindössze három darab tekinthető meg a washingtoni kiállítótérben. A washingtoni Bibliamúzeumot korábban is érték már kritikák, amiért egy meg nem nevezett kereskedőtől közel 6000 agyagtáblát vásároltak.

(Via: The New York Times)

Promóció

X
X