Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A holt-tengeri tekercsek hamisítványait állították ki Washingtonban

A holt-tengeri tekercsek hamisítványait állították ki Washingtonban

A tavaly, Washingtonban nyílt Bibliamúzeum öt holt-tengeri tekercset vont vissza a héten az állandó kiállításáról, miután az iratok eredetiségével kapcsolatban kétségek merültek fel.

- hirdetés -

Az iratokon használt tintát, valamint a fragmentumok felület egy németországi laboratóriumban vizsgálták meg – adta közre a washingtoni Bibliamúzeum. Bár a teljes eredményt nem hozták nyilvánosságra, nehogy azzal további hamisítókat segítsenek, közleményükben annyit egyértelművé tettek, hogy a szakértők által tanulmányozott iratok biztosan nem eredetiek, még ha a keletkezésük pontos idejét nem is tudták megállapítani.

A holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben találta meg egy beduin kecskepásztor. Az azóta eltelt több mint 70 év alatt nagyjából 900 további töredék került elő a Kumran környéki barlangokból. A tekercsek többsége pergamenre, illetve papiruszra készült, ám az egyik barlangban vörösréz tekercspárost is találtak. Az írások nyelve javarészt héber, de néhány görög, illetve arámi nyelvű is akad közöttük.

- hirdetés -

Az Kr. e. 2. század és az Kr. e. 1. század között készült iratok számítanak a Biblia legrégebbi, fennmaradt példányainak, hiszen Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazzák, emellett számos apokrif szövegrészletet is találtak itt.

A bibliai alma valójában egy citrusféle?

Mivel az Ószövetséget a tekercsek felfedezése előtt csak középkori másolatokból ismertük, a holt-tengeri tekercsek megtalálása kifejezetten jelentősnek számít, viszont az egymás után előkerülő több száz töredék egy része tönkrement, összekeveredett, így a mai napig gigantikus összeillesztési munkával próbálják helyre állítani a szöveget.

Mi köze Rutnak a Pünkösdhöz?

A tekercsek javát egyébként Jeruzsálemben őrzik, de az utóbbi időben utazó kiállításokon is bemutatták a gyűjtemény néhány darabját.

A Kumran közelében feltárt iratok egy 40 centiméteres darabja 2009-ben Magyarországon is látható volt, a Szépművészeti Múzeum A Szentföld öröksége című tárlatán.

A tavaly nyílt Bibliamúzeum további kilenc töredéket őriz a tekercsek közül, amelyeket most ugyancsak vizsgálatoknak vetnek alá, így jelenleg mindössze három darab tekinthető meg a washingtoni kiállítótérben. A washingtoni Bibliamúzeumot korábban is érték már kritikák, amiért egy meg nem nevezett kereskedőtől közel 6000 agyagtáblát vásároltak.

(Via: The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.