Papageno Radio
Intermezzo Börtönbüntetés helyett zongorázásra ítéltek egy kutatót sikkasztásért

Börtönbüntetés helyett zongorázásra ítéltek egy kutatót sikkasztásért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Börtönbüntetés helyett a következő hónapoban hetente legalább kétszer nélkülöző idős embereknek kell zongoráznia egy elismert egyetemi kutatónak, aki a kutatási alapok pénzeiből sikkasztott az Egyesült Államokban.

Alexander Neumeister

A manhattani kerületi bíróság ítélete szerint Alexander Neumeisternek – aki neurobiológus és pszichiátriai kutató, a Yale és a New York-i Egyetem volt munkatársa – három éven át hetente kétszer egy órát kell zongoráznia különböző connecticuti helyszíneken élő, nélkülöző idős embereknek. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a bírósági dokumentumokból kiderült, Neumeister képzett zongorista.

Az osztrák születésű tudós a New York-i Egyetemtől és más kutatási programok alapjaiból 2012 és 2014 között  87 ezer dollárt (mintegy 24,5 millió forintot) sikkasztott. Az eljárás során kiderült, korábban a Yale Egyetemtől is lopott, ahol 2004 és 2010 között dolgozott, és akkor 76 ezer dollárt (21,4 millió forintot) kellett visszafizetnie. Ezt a korábbi esetet azonban a mostani büntetőeljárásban nem vizsgálták.

Demenciabarát lett egy angol zenekar

A kutató több mint 200 ezer dollárt (mintegy 56,3 millió forintot) keresett évente, és a lopott pénzt is magára, családtagjaira és másokra költötte, ezekből utazásokat, vacsorákat finanszírozott.

Kórusokat az idősotthonokba!

Neumeister a bíróságon elmondta: részben azért lett neurológus és pszichiáter, hogy a hozzá közel álló, mentális betegségekben szenvedőkön segíthessen. Védője azzal érvelt mellette, hogy Neumeister tudományos munkásságával olyan kutatásokat felügyelt, amelyek a poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) szenvedők hatékonyabb kezelési módjaiban értek el eredményeket. Az ügyvéd azonban nem tudott magyarázatot adni arra, hogy az elismert kutató miért sikkasztott.

(Via MTI)

Promóció

X
X